Kratki izleti Igora Bezinovića

16.12.2015. | 20:00

Urednik: Ognjen Glavonić

Opis programa

Igor Bezinović dokumentarni film smatra integralnim delom svog društvenog angažmana pa su u središtu njegovog filmskog interesa društvene teme, zauzimanje za obespravljene socijalne grupacije i društveni konflikti. Dugometražni prvenac „Blokada“ iz 2012. dokumentarna je priča o okupaciji Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2009. kojom je reditelj vešto razotkrio mane hrvatskog visokog školstva.

 

Za sebe kaže da se trudi da prati maksimu Borisa Budena: “Svi smo mi počeli kao amateri ali samo najbolji od nas su to i ostali.“ Ova serija veoma kratkih filmova je nastala upravo zahvaljujući principu “akcija-reakcija“ vrsti odgovora na spontana dešavanja u posrednoj ili neposrednoj blizini, i u njima se oseća i vidi ne samo taj kvalitet “amaterskog“ entuzijazma i nesputanosti, već i velika filmska eruducija koju Igor pokazuje podjednako se dobro snalažeći u različitim žanrovima, formama, tehnikama, temama…

 

Prikazivanje svojih filmova doživljava pre svega kao šansu za susret i razgovor s publikom, proširujući na taj način njihov društveni uticaj.

 

 

Program projekcija

9 kratkih filmova, ukupno trajanje 77min

Vrlo kratki izlet (2014, 15min)

Iako je Roko izgledao kao da zna kuda ide, bilo je sve jasnije da smo se izgubili. Svejedno, činilo mi se da treba nastaviti. Sjetio sam se one pjesme grupe America: We Had No Real Summer Last Year.

 

Čekanje (2014, 3min)

Radnici štrajkuju jer mesecima nisu bili plaćeni i turisti koji zbog puta koji je blokiran moraju da, u sred sezone, čekaju po vrućini u vrelim vozilima.

 

Cartolina de Momjan 2 (2013, 3min)

Psihogeografsko istraživanje Istarskog gradića Momjan.

 

Dom je tamo gdje je srce (2013, 4min)

Dom gospođe Marije Janeković iz Petrinje.

 

Od Kršana do Peroja (2015, 6min)

Inspirisan Istarskim bordelom muza Draga Orlića.

 

Benjamin (2015, 3min)

Igorova sestra je rešila da nazove sina Benjamin.

 

Oštar pas (2013, 6min)

Film o lizanju i disanju.

 

Kierkegaard (2014, 4min)

Danski filozof Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855) sahranjen je u Kopenhagenu, gde je živeo ceo život. Život je proveo razmišljajući o smrti, i onda je umro.

Veruda – Film o Bojanu (2015, 33min)

Bojan ima 24 godine. četiri i po godine svog života proveo je u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetinecu, Puli, Rijeci i Zagrebu. Dvadeset godina života proveo je u pulskoj četvrti Veruda.

 

 

biografija Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost, te filmsku i TV režiju. Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski.

 

CZKD Bioskop realizuje se u 2015. godini uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...