Multimedijalan performans GRETA GARBO i prezentacija knjige TAJNA GRETE GARBO

03.12.2015. | 20:00

GRETA GARBO

autora Masbedo i Vladimira Aleksića

Tekst: Olga Dimitrijević

Učestvuju: Vladimir Aleksić, Caterina Silva, Tijana T i Masbedo

Muzika: Tijana T, Lagash

Producent predstave: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i SNAPORAZVEREIN_Federica Maria Bianchi

Izvršni producent: CZKD i Santarcangelo festival dei Teatri

Foto: Ilaria Scarpa, Arash

’Greta Garbo’ nastaje iz želje umetnika iz italijanske grupe Masbedo i Vladimira Aleksića da naprave zajedničku predstavu posvećenu prijatelju i umetniku, Damiru Todoroviću. Ovaj multimedijalan projekat nije baziran na običnoj nostalgičnoj počasti, već na umetničkom pokušaju da se produži stvaralaštvo koje je prekinula nagla smrt, obradjujući pitanja života i smrti, odrastanja u personalnom i umetničkom smislu, pitanja različitih koteksta.

’Greta Garbo’ je ime torte koju je autorima projekta Damir Todorović (1973-2014) napravio jednog leta na ostrvu Djinostra (Italija), po dobro čuvanom receptu svoje majke. ’Greta Garbo’ tako simbolizuje istovremeno i odsustvo i prisustvo osobe koja poseduje njen tajni recept. Zahvaljujući raznim iskustvima autori će pokušati ponovo da naprave tu istu tortu,  taj isti recept, ovaga puta na pozornici.

Igranjem sa dvosmislenošću poznatih citata Grete Garbo, koji i sami postaju sastojci i reaguju u priči,  ’Greta Garbo’ nije više samo recept za kolač, već i recept za način života koji su prijatelji i umetnici delili i koji i dalje dele.

Knjiga  Tajna Grete Garbo je svojevrsni dnevnik, putovanje kroz vreme i gradove, Damirovih kolega i prijatelja iz cele Evrope. Njih tridestoro su, u formi dnevnika, napisali vrlo dirljive epizode iz svog života sa umetnikom.

Damir Todorović je diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1999. Igrao u višestruko nagrađivanoj predstavi Interiors, kao i u Prosjačkoj operi i Wonderland (sve tri predstave u produkciji pozorišne grupe Vanishing Point, Velika Britanija); zatim, u Procesu, Mraku letnje noći i Magbetu u režiji Sonje Vukićević (CZKD, Srbija); Naša gospa od cveća (Bitef teatar, Srbija); Twin Rooms, Visio Gloriosa, Splendid’s (Motus, Italija); Timon Atinjnin u režiji Branka Brezoveca; Polaroid molto esplicite (Teatro dell’Elfo, Italija); Heil Tanz (Compagnia Caterina Sagna, Belgija); Shoot, Get Treasure, Repeat i An Oak Tree (Accademia degli Artefatti, Italija) i Glima (Erna Omarsdottir, Damir Todorovic & Masbedo, Italija).

Kao koreograf i kreativni konsultant radio je nekoliko predstava sa rediteljem Nikolom Zavišićem u Beogradu, Subotici, Novom Sadu kao i za festival BELEF (13, Gordana Lebović i Ružni, Predrag Štrbac).Damir je preveo na srpski jezik i režirao predstavu Priča o Ronaldu, klovnu iz Mekdonaldsa (Malo pozorište „Duško Radović“, Srbija).

Godine 2012. pobedio je na konkursu festivala Belluard International, na kojem je predstavio svoj projekat As It Is. Na istom festivalu 2013. predstavio je svoj drugi projekat, u saradnji s kolegom Martinom Šikom, Hollyday on stage.

Damir je ostvario i zapažene uloge na filmu i televiziji: Butterfly Zone, Fade to BlackTatanka, Nero Wolf, Kad svane dan, R.I.S, Gli equilibristi.

Masbedo su  Nicolo Masaca i Iacopo Bedogni. Žive i rade u Milanu. Ova dva umetnika rade zajedno od 1999. Koriste jezik videa kako bi izrazili sebe i to u najrazličitijim formama:  performansi, pozorište, instalacije, fotografije i film. U Italiji se smatraju jednim od najvažnijih umetnika i inovatora u oblasti savremene vizuelne umetnosti. Njihov poslednji film  The Lack prikazan je na 53 Bijenalu u Veneciji. Sa francuskim piscem Michel Houellebecq napisali su The world Is Not A Panorama, video art film sa Juliette Binoche. 2012 sa francuskom glumicom Fanny Ardant realizuju performans Le Remede za Piccolo Teatro iz Milana. Svoje  radove su prikazali na Art Basel Unlimited, Bijenalu u Veneciji, MAXXI i MACRO u Rimu, centru za savremenu umetnost Uajzdowsky Castle u Varšavi, CCCB u Barseloni, DA2 u Salamanki, Castello di Rivoli u Torinu, OK Offenes Kulturhaus u Lincu, Muzej savremene umetnosti u Tel Avivu, Centro Atlantico de Arte Moderno u Las Palmasu…Njihovi filmovi su učestvovali na festivalima u Rio de Ženeiru, Lokarno, Rim, Venecija, Istanbul, Novi Sad, Lisabon, Belarija, Tremboli, Atina, Majami, Trst, Dubaji, Nju Jork.    Vladimir Aleksić je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Po završetku školovanja  radi sa Sonjom Vukičević, predstave Mrak Letnje Noći i Proces. 1999 godine, zahvaljujući gostovanju predstave Proces u Bolognji, upoznaje reditelje italijanske pozorišne grupe Motus, sa kojima kasnije ostvaruje niz predstava Twin Room’s, Splenid’s, Too Late, Alexis, a greek tragedy. Sardnja sa Motus pozorištem i dalje traje i njihove predstave poslednjih godina učestvuju na nekim od najznačanijih festivala širom sveta: Bijenale pozorišta u Veneciji, FTA u Montrealu, Under the Radar u Nju Jorku, FIBA u Buenos Ajresu, Spielart u Minhenu, Festival D’automne u Parizu, Bitef festival u Beogradu… U pozorištu je radio sa rediteljima: Ivica Buljan, Pappi Corsicato, Nikita Milivojević, Iva Milošević, Elena Bucci, Gorčin Stojanović, Andrej Nosov…Igra u filmovima: Žućko, priča o Radivoju Koraću, Trilogia Anni’70, Albrecht Durer, Il Cuore nel pozzo, Vlažnost…Živi u Beogradu. 

Slični članci

Loading...