Na margini: Marko Grba Singh

08.12.2015. | 20:00

Urednik: Ognjen Glavonic

Marko Grba Singh se u svojim filmovima (prikazanim i nagrađivanim na festivalima kao što su FID  Marsej, Visions du Reel, Jihlava…) formalno inovativnim pristupom, spajajući i kombinujući fikciju i dokumentarnost, bavi jednom od prelomnih tema i problema današnjice. Markovi filmovi o izbeglicama koji neodređeni vremenski rok, deo svojih života, provode u zemlji koja im je strana i za koju ih ništa ne vezuje, ne zasnivaju se na akciji, informacijama, odgovorima, putokazima. To su filmovi koji se bave nevidljivim vezama između ljudi, sa svih strana sveta, ljudi koji su se zadesili jedni pored drugih, u dodiru sa novom sredinom, novim pričama, sudbinama, likovima, i njihovoj blizini uprkos vremenskim i prostornim daljinama i razlikama, to su filmovi o tome šta znači biti drugi, drugačiji, prilagoditi se, pripadati, uklopiti se, postojati ili živeti na margini društva, grada, već uhodane i zatvorene celine.

Program projekcija

Dva filma, ukupno trajanje 70min:

BLEDO

kratki dokumentarni

Srbija, 2013, 21min

Banja Koviljača je naselje u Srbiji u kojoj se nalaze ilegalni imigranti iz Afrike i sa Blistog Istoka. Okolnosti po njih se menjaju iz dana u dan.

ABDUL & HAMZA

srednjemetražni, igrano dokumentarni

Srbija, 2015, 49min

Abdul i Hamza, dva somalijska azilanta, kriju se u napuštenoj kući na srpsko-rumunskoj granici. Planiraju beg uz pomoć GPS-a. Neko vreme nakon njihovog odlaska, Marko stiže na mesto koje su napustili. Snimatelji zvuka beleže zvučnu atmosferu brega.

biografija Marko Grba Singh rođen je 1988. u Beogradu, SFRJ. Živeo je kratko vreme u Londonu. Završio je studije filmske režije na FDU. Njegovi dokumentarci Kasno smo se sreli (2012) i Bledo (2013) imali su svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel, nakon čega su prikazani na preko 40 festivala širom sveta, osvojivši pet nagrada.

CZKD Bioskop realizuje se u 2015. godini uz podršku Ministarstva kulture, medija i informacionog društva Republike Srbije. CZKD Bioskop ima za cilj osvajanje prostora prikazivanja filma koji ne robuje imperativu samoodrživosti mašine kulturnih industrija već evocira specifičnu tradiciju gledanja i proizvodnje filma koju su negovali kino klubovi i filmske škole i ovom praksom uticali na celokupnu filmsku kulturu upravo odnosom poštovanja prema svim učesnicima i elementima filmskog procesa. Kontakt: aleksandrasekulic@czkd.org

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...