Rat u doba ljubavi

13.12.2015. | 20:00

Četiri žene se podvrgavaju depilaciji i drugim oblicima kozmetičke torture dok ćaskaju o njihovim ljubavnim životima. U metaforičkom korišćenju salona lepote pridruženom postojećem već kobajagi svetom, lepota je često povezana sa varanjem – sebe i drugih – ne bi li se posleratni period učinio podnošljivim i uopšte mogućim. Iza provokativnog naslova – koji sadrži efekat oksimorona – koji takoreći izokreće sastojke jednog ekplozivnog koktela, ova predstava promišlja na istovremeno duhovit i maštovit način raspad Jugoslavije.

Gilles Boulan,, Le Billet des Auteurs de Théâtre, Pariz

 

Stara Dama, koja više nema nikoga da je čuje, neosporno podeća na stihove Martina Nimelera iz vremena konsolidacije nacional-socijalizma u Nemačkoj u kojima nabraja kako su nacisti prvo udarili na Jevreje, zatim na komuniste, pa onda i na sindikaliste, što mu nije smetalo jer nije bio ni Jevrejin ni komunista niti sidikalista. Ali ako se nacisti ustereme i na njega, neće biti nikoga drugog da to čuje i reaguje. Nije li baš tako i bilo? Ova Nimelerova pesma je još od početka 1990ih bila na zidovima naših soba i kancelarija kao podsetnik na moguće katastrofe, a posle svih tih nesreća, teških vremena rata i nasilja mi sada i opet u kontekstu današnjih okolnosti i događaja citiramo stihove te pesme. […] Sada kada nam se „dogodio mir“, svuda unaokolo vidimo salone lepote u kojima se odvijaju razgovori o noktima i kosi, i gde se „proizvode“ „lepotice noći“ koje se razotkrivaju sledećeg jutra. U svim našim gradovima najznačajnija proizvodna delatnost je ulepšavanje, što je jedna od posledica dominacije trgovine u odnosu na proizvodnju. U našim gradovima stranci primećuju napredak i demokratiju samo na osnovu toga koliko je otvoreno butika koji prodaju svetske marke – brendovi internacionalnih kompanija čija su imena pogrešno napisana na engleskom – vide dobru hranu, restorane, kafee, zabavu…

Borka Pavićević, pozorišna kritičarka, Beograd

 

Četiri žene su zatvorene u duševnoj bolnici koju su zahvaljujući njihovoj imaginaciji pretvorile u salon lepote. Reči ljubavi dominiraju nad onima koje su povezane sa ratom, a da se ove potonje ipak mogu uočiti iza prvih. Centralna uloga je dodeljena staroj gospođi kojoj je nemoguće da iskaže njenu sopstvenu priču (verovatno jer je toliko neverovatna, a i nema ko da je čuje), a čija je funkcija da uređuje njihov zajednički život u tom nemogućem salonu lepote. Ovo ukazuje na teškoću uspostavljanja sećanja na događaje koji se ne mogu iskazati rečima, a time i na iskupljujuću nužnost imaginacije.

David Larre, Au Poulailler, Pariz

 

Jeton Neziraj

Rat u doba ljubavi

Režija:

Bljerta Neziraj

Uloge tumače: Aurita Agushi, Shengyl Ismaili, Shkelzen Veseli, Albulena Kryeziu, Molkë Maxhuni

Koreografija: Adrienne Hart

Muzika: Gabrielle Marangoni

Scenografija i kostimi: Igor Vasiljev, Isidora Spasić

Scenski menadžment: Lendita Idrizi

Asistent produkcije: Elisabeth Wiegnert

Tehnički direktor: Denis Berisha

 

Produkacija:

Qendra Multimedia

Priština, Kosovo, www.qendra.org

 

U predstavi „Rat u doba ljubavi“ četiri čudne žene pričaju o njihovoj intimi, strastima, ludilu, tajnama i željama. One su stvorile zajednički zamišljeni svet u kome zabava i igranje postaju sklonište koje im pomaže da prežive.

Pred očima publike se smenjuje 28 scena koje kao u bajkama sa čarobnjacima prikazuju kroz humor, sentimentalne stereotipe i klišee priče tih žena i njihove razgovore: o ljubavi, strahu, osveti i tragičnoj prošlosti.

Koliko god ovo zvučalo „vruće“, na žalost moramo Vam reći da se nijedan od glumaca ne svlači. To Vas čini potištenim? Pa, do đavola, svaka druga predstava danas u Evropi ima nekog glumca ili glumicu koji se razodevaju na sceni. Ali ne i u ovoj predstavi. Najviše što ćete videti su njihovi zglobovi, dlanovi, kao i veseli obrazi i lica četvoro sjajnih glumaca, i to je to. I, da ne zaboravimo, u predstavi se pojavljuje i jedan glumac (ne brinite, on uopšte nije nasilan).

Mlada rediteljka sa Kosova Blerta Neziraj posle tri uspešne međunarodne predstave donosi publici još jednu provokativnu, sa divnim pesmama i plesom, u kojoj 5 talentovanih glumaca pričaju i razotkrivaju njihove male povesti, istovremeno tragične i komične, ali iznad svega, priče žena u salonima lepote (šta smeta što ih je napisao jedan muškarac!).

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...