Zoran Naskovski – MANDALA I KRST / zamračenje, izbeglice i ekonomsko kockanje

30.12.2015. | 19:00

ZORAN NASKOVSKI

MANDALA I KRST / zamračenje, izbeglice i ekonomsko kockanje

Instalacija

Izložba traje od 30.12.2015. do 30.01.2016.

Neki ljudi misle da ako slika nema temu ili nije predstavljačka, da onda nema ni značenje. Ovo naprosto nije tačno.

Ad Rajnhart

nedatirane beleške sa predavanja

MANDALA I KRST / zamračenje, izbeglice i ekonomsko kockanje je nastavak projekta MANDALA I KRST / zbogom oružje, izložbe koja je održana u novembru 2014. godine u CZKD-u. Ako su ratovi na prostorima bivše Jugoslavije stvorili model za buduće globalne sukobe u dvadeset prvom veku, analiza medijskih reprezentacija društvenih procesa 2015. godine otvara nova polja anticipacije, cirkularnog kretanja nasilja i ekonomskih manipulacija.

Istraživanje u pripremi ovog rada podrazumevalo je arhiviranje dnevnih novina i nedeljnika u realnom vremenu i njihovu komparativnu analizu, uključujući štampane medije kao što su: The Economist, Financial Times, International New York Times, Time, Le Mond, Der Spiegel, Zeit, Politika …

Tri naslovne strane nedeljnika Der Spiegel na najbolji način mapiraju ključna događanja koja su obeležila ovu godinu u Evropi: finansijsku krizu u Grčkoj uključujući negativan odgovor Evrogrupe, izbegličku krizu koja i dalje traje i teroristički napad u Parizu koji za posledicu ima striktniju kontrolu i nadzor građana koji su prinudjeni da zamene „malo slobode“ radi veće sigurnosti.

Retorika nakon terorističkog napada u Parizu je u svemu podsetila na retoriku nakon terorističkog napada na kule bliznakinje 11. septembra. Međutim, spektakularne slike koje su obeležile napad u Njujorku su u ovom slučaju izostale. Za razliku od svih drugih štampanih medija, i to ne samo u SAD, jedino je magazin New Yorker 24. septembra 2001. objavio potpuno crnu naslovnu stranu na kojoj su se samo pod određenim uglom mogle videti zgrade svetskog trgovinskog centra.

Kada su se 3. septembra na mnogobrojnim naslovnim stranama svetske štampe pojavile fotografije tragično nastradalog trogodišnjeg dečaka iz Sirije Ajlana Kurdija, koje su odabrane kako bi skrenule pažnju na izbegličku krizu, pokrenute su kontradiktorne rasprave o važnosti slike u medijima i napravljene paralelne analize sa drugim sličnim slikama iz prošlosti. Međutim, na naslovnoj strani dnevnih novina International New York Times, pored fotografije utopljenog dečaka iz Sirije, našla se, veća po površini, reklama za internacionalnu konferenciju „Oil & Money“ u Londonu, kao što su se i na naslovnoj strani Politike, zajedno pojavili fotografija Ajlana Kurdija i reklama za domaću verziju rijaliti šou programa Veliki brat.

Tabloid Bild je 8. septembra odštampao izdanje bez slika, samo sa slikama reklama, kao odgovor na javni diskurs o fotografiji Ajlana Kurdija, čime je otvorena u medijima i tema značenja slike i njenog odsustva.

Naskovski se u svojim kritičkim praksama bavio temom nasilja i medijskom manipulacijom slike posebno u internet projektu „War Frames“, radu koji je izlagan na centralnoj izlozbi 52. Bijenala u Veneciji.

Zoran Naskovski (1960) magistrirao je na Univerzitetu umetnosti / Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi u oblasti vizuelnih umetnosti, baveći se videom, fotografijom, performansom, instalacijama, Internet projektima itd.
Radovi Naskovskog izlagani su kako na srpskoj umetničkoj sceni tako i na brojnim međunarodnim izložbama u muzejima i institucijama kao sto su: Whitney Museum u Njujorku; Andy Warhol Museum u Pitsburgu; Wexner Center u Ohaju, Tate Britain u Londonu; Centre Georges Pompidou u Parizu; Hamburger Bahnhof u Berlinu; Fridericianum Kassel u Kaselu; MACRO u Rimu; Moderna Museet u Stokholmu; Kunsthalle Wien u Beču; Ludwig Museum u Budimpešti, itd. Učestvovao je 2007. godine na centralnoj izložbi 52. Bijenala u Veneciji „Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense”. Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežde Petrović 1996. godine, nagrade godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost Beograd 1997. godine, nagrade 44. Oktobarskog salona 2003. godine i 47. Oktobarskog salona 2006. godine.

Likovni program CZKD 2016. podržan je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Srbije.

Podršku izložbi su pružili i GLOBAL PRESS Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...