CZKD Bioskop: Dani eksperimentalnog filma „Nepredviđeni“

22.03.2016. | 17:30

CZKD, 22-24. mart 2016.

Dani eksperimentalnog filma „Nepredviđeni“

Najava i otvoren poziv za prijavu radova do 12. marta

Šta je danas eksperimentalni film?

Obeležićemo radno godinu u kojoj je na Beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma isključena kategorija eksperimentalni film.

Pogledaćemo šta je eksperimentalni film značio, i šta bi se tom kategorijom obeležilo na ovom festivalu da se nije toga odrekao.

Na inicijativu Miroslava Bate Petrovića, podržanu i pozdravljenu u CZKD-u, održaćemo paralelno sa festivalom naše Dane eksperimentalnog filma i otvoriti prostor mišljenja i prikazivanja, gledanja i proizvodnje filma u CZKD Bioskopu. Družićemo se sa sineastama koji mogu osvetliti značaj i značenje eksperimentalnog filma nekada i danas.

„Šta reći o isključenju eksperimentalnog filma koji je oduvek bio i biće temelj svake filmske avangarde: necivilizovan čin, privatizacija i banalizacija jedne kulturne institucije koja je istorijski značajnija, bogatija i dugotrajnija od njenih trenutnih kreatora.“ M. B. Petrović

Pored glavnog, takmičarskog programa, u kojem će žiri ostvarenja upoređivati po praksama i dometima, festival će imati obrazovne i specijalne programe, koji će omogućiti da sagledamo ekpserimente u filmu i umetnosti koji su konstitutisali značenje eksperimentalnog filma kod nas do danas (eksperimentalni filmovi Slobodana Šijana, Alternativni film u Beogradu, istorija avangardnog filma), i one koji anticipiraju nejgovu budućnost (u saradnji sa Međunarodnim festivalom kratkog filma u Oberhauzenu, Pančevo Film Festivalom, grupom Medijska arheologija, Kino Pleme i drugima).

CZKD Bioskop otvara proces prijave radova, rok je 12. mart 2016.

Radove dostaviti u .mp4 formatu (h.264 codec) i  možete poslati u digitalnom obliku (WeTransfer-om ili direktnim linkom na film) na adresu nepredvidjeni@gmail.com  ili u fizičkoj formi (poslati ili doneti ih lično na adresu CZKD-a, Birčaninova 21). U mejlu nam obezbedite osnovne podatke o filmu: ime autora, godina proizvodnje, scenarista, snimatelj, format, trajanje, eventualno poster filma ili screenshot.

Rezultati selekcije, sastav žirija, kao i kompletan program festivala će biti pravovremeno objavljeni na sajtu CZKD.

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Birčaninova 21, 11 000 Beograd

Email: nepredvidjeni@gmail.com

Umetnički savetnici: Miroslav Bata Petrović, Aleksandra Sekulić

Urednici: Ivica Đorđević, Adam Ranđelović

Producent: Nevena Lazić

PR: Ana Isaković

Dizajn plakata: Adam Ranđelović

Tehnička produkcija: Medijska arheologija

Tim CZKD: Adam Ranđelović, Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Borka Pavićević, Dejan Pantić, Dragan Škorić, Ivica Đorđević, Lola Joksimović, Ljubica Slavković, Slavica Vučetić

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...