Dani eksperimentalnog filma Nepredviđeni

22.03.2016. | 17:30

Dani eksperimentalnog filma Nepredviđeni su koncipirani kao podrška mišljenju, razvoju i produkciji eksperimentalnog filma. U razmatranju značenja i mogućih praksi eksperimentalnog filma danas, u formatu višednevnog obrazovnog, specijalnog i takmičarskog filmskog programa, kao i razgovora i predavanja, ova manifestacija je osmišljena da otvori prostor artikulacije nove politike javne podrške i infrastrukture, obrazovnih i produkcijskih modela u razvoju eksperimentalnog filma. U razmatranju perspektiva eksperimenta u filmu i filmskom aparatu podsetićemo se razvoja koncepata i produkcije avangardnog i alternativnog filma, regionalnog i međunarodnog istorijskog i savremenog konteksta razvoja ove prakse u Jugoslaviji i Srbiji.

Naziv Nepredviđeni trenutno oslikava poziciju eksperimentalnog filma u filmskom aparatu u Srbiji. Želimo da ubuduće oslikava savremene i neslućene odgovore na poziv na eksperiment i slobodno mišljenje filma.

U programu Učionica imaćemo priliku da osvetlimo pojmove avangardnog filma (Adam Ranđelović), antifilma (Petra Belc), eksperimentalnog filma (Slobodan Šijan, Ivica Đorđević), alternativnog filma (Miroslav Bata Petrović), gerilskog filma (Aleksandra Sekulić).

U diskusionom delu pozvaćemo nosioce javne infrastrukture filma u Srbiji u razgovor o tome kako pomoći razvoj eksperimentalnog filma.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi izabrani od prijavljenih radova na otvoreni poziv Nepredviđeni, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu Nevena Lazić, Adam Ranđelović, Ivica Đorđević.

Žiri u sastavu Petra Belc, Andrija Dimitrijević, Ognjen Glavonić izabraće film ili više njih koji se izdavajaju savremenim odgovorom na poziv eksperimenta u filmu.

Tim Nepredviđeni

 

SATNICA PROGRAMA FESTIVALA NEPREDVIĐENI

22. MART

18h Učionica: Eksperimenti Dejvida Linča, predstavlja Ivica Đorđević

19h Takmičarski program

  1. Plejbog – Marko Milićević (Srbija), 2014
  2. Ding Dong – Maja Rezoug (Hrvatska), 2016
  3. Listen, Try Not to Dwell on That Idea, Please – Benjamin Ramirez Perez (Nemačka/Srbija), 2014
  4. Friedrichsfelde Ost – Milica Jovčić i Nenad Ćosić (Srbija), 2014
  5. Alja, Polja i klonovi Polje – Vadim Klimov (Rusija), 2006
  6. Bright Future, My Love – Marko Žunić (Srbija), 2014

20h Učionica: Eksperimentalni filmovi Slobodana Šijana

Autoportret na groblju / Self-portrait At the Cemetery 3′ (1970)

Ručni radovi / Handmade 2′ (1971)

Strukture  / Structures  4′ (1970)

gradsko đubrište na adi huji u beogradu / city landfill on ada huja in belgrade 8′ (1970)
Jutro u ružičastom / Morning In Pink  18′ (1971)
Pesma za Toma / A Song For Tom  13′ (2010)

 

“Oni zabacuju u budućnost pronalazeći, anticipirajući, naslućujući, diktirajući motive, teme i probleme kasnije “velike” filmografije; oni raspolažu ukupnim iskustvom eksperimentalnog filma, i istorija filmskih jezika njihov je resurs kojeg tretiraju entuzijazmom i samouverenošću subjekta Bildungsromana. Iz ekosistema, radnog procesa i pesme “gradskog đubrišta na adi huji u beogradu”, preko tekstura slike i zvuka filma “Yeah”, pucnjavom sa groblja “Jutra u ružičastom” oglašava se Filmski Letak, filmsko mišljenje svim sredstvima.”

 

A.Sekulić, iz teksta “Filmsko mišljenje svim sredstvima”,  katalog izložbe „Slobodan Šijan: Filmski letak“, kustoskinje Branka Benčić i Aleksandra Sekulić, CZKD i MMC LUKA, Pula, 2012

23. MART

17h Učionica: Patafizički voyage kroz avangardni film ili Slučajevi, Adam Ranđelović

Ogist Luj Mari Nikola Limijer je prišao Luisu Bunjuelu Portolesu i rekao: „Sve dobro je već snimljeno.“

Luis Bunjuel Portoles mu je lupio šamar i rekao: „Ali tek je 1949.!“

Onda je Luis Bunjuel Portoles uradio nešto nadrealno što mi nikako nismo razumeli. U tom trenutku Antonen Antuan Mari Žozef Arto skoči iz prozora  pozorišta „Alfred Žari“ i lupi sebi šamar, jer vidi Andre Bretona kako se spušta ulicom. Na to Rene-Lisijen Šomet Kler poludi i udari Salvadora Felipea Hasinta Dalija, 1. markiza od Pubola, bajatim francuskim bagetom po glavi i ubi ga. Nekog idućeg dana krenuše svi oni za mrtvačkim kolima, koja je vukla kamila, a samo je Andre Breton odustao na pola puta, jer nije imao dovoljno imena da pokrije čitavu distancu tog morbidnog karavana.

SVE

19h Panorama

  1. Šansa zvana čarobnjak – Aleksa Mirosavljević (Srbija), 2015
  2. Maske – Milan Milosavljević (Srbija), 2014
  3. Karneval – Marko Milićević (Srbija), 2015
  4. Peoplemeter – Bob Milošević (Srbija), 2013

20h Učionica: Anti/Film, Petra Belc

Anti/Film kao prostor slobode

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća Jugoslavenski je eksperimentalni film u podzemnim prostorijama Kinokluba Zagreb osvijestio radikalne mogućnosti vlastite stvaralačke pozicije i u idućem je desetljeću kroz aktivnosti GEFFa, riječima Branislava Miltojevića, djelovao „kao veliki zajednički sineastički happening“. Zahvaljujući poliglosiji antifilma i entuzijazmu onodobnih filmskih stvaraoca, ispitivanja različitih duševnih stanja i filmskih elemenata uobličila su tih godina niz umjetničkih i filmskih praksi koje će svoje teorijske odrednice dobiti tek godinama kasnije. Uz još gotovo neistražene radove autorica eksperimentalnih filmova i višeslojnost medijskih istraživanja beogradske alternativne kinematografije, središnja desetljeća prošlog stoljeća predstavljaju u tom smislu jedan od istraživački najzanimljivijih perioda jugoslavenskog eksperimentalnog filma.

 

24. MART

17h Učionica: Gerilski film, „Tužbalica za žrtve Marikane“ Arjana Kaganofa

Film “Tužbalica za žrtve Marikane” Arjana Kaganofa “oteo je” i vratio otuđeni akademski diskurs na mesto masakra pobunjenih rudara u Južnoafričkoj Republici 2012. godine, i u tom procesu imenovao je ovo ubistvo ritualom osvetljavajući društvenu istinu “nove demokratije”, koristeći iskustvo poetike remiksa u razobličavanju imperijalnih društvenih, medijskih,  kulturnih mehanizama. Diskutovaćemo o tome na koji je način ovaj film eksperimentalan.

18h Učionica: Alternativni film, Miroslav Bata Petrović

Otvorenost alternativnog filma ogleda se u tome što nema i ne moze imati opšte programe i manifeste. Ako amaterski film shvatimo kao izraz autorske čednosti, alternativni film treba shvatiti kao izraz autorske zrelosti.

Iz knjige Alternativni film u Beogradu 1950-1990, DKSG, 2009.

20h Nagrađeni filmovi i obraćanje žirija

21h Specijalni program: Okrugli sto o eksperimentalnom filmu u Srbiji

 

E-mail festivala: nepredvidjeni@gmail.com

Umetnički savetnici: Miroslav Bata Petrović, Aleksandra Sekulić

Urednici: Ivica Đorđević, Adam Ranđelović

Producent: Nevena Lazić

PR: Ana Isaković

Dizajn plakata: Adam Ranđelović

Tehnička produkcija: Medijska arheologija

Tim CZKD: Adam Ranđelović, Aleksandra Sekulić, Ana Isaković, Borka Pavićević, Dejan Pantić, Dragan Škorić, Ivica Đorđević, Lola Joksimović, Ljubica Slavković, Slavica Vučetić

Saopštenje o nagrađenima i festivalu  Nepredviđeni pročitajte ovde. 

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...