Vekovna ognjišta i seobe – „Izveštaji o doživljajima Simeona Stepanova Piščevića“

09.03.2016. | 19:00

Posle više decenija ponovo su objavljeni „Memoare“ Simeona Stepanova Piščevića (1731-1797), ovoga puta pod naslovom „Izveštaji o doživljajima Simeona Stepanova Piščevića“.

Reč je o književno vrednom delu koje bi čitaocima moglo da ponudi uvid ne samo u burni život autora, general-majora u ruskoj armiji i kavaljera Ordena svetog Đorđa, već i u ratne pohode i seobe naroda sa granica između Austrije i Turske na granice Rusije u vojne naseobine Nova Serbija i Slavjanoserbija.

Delo je sa ruskog preveo Svetozar Matić te je knjiga zahvaljujući tome pristupačna čitaocima našeg doba. Matićev pogovor za izdanje SKZ iz 1963. godine, u kome je podrobno objasnio put rukopisa Simeona Piščevića od njegovog sina Aleksandra do Nila Popova, Novog Sada i Beograda, prenet je i u ovoj knjizi.

Novo izdanje dela koje je nadahnulo Miloša Crnjanskog da napiše „Seobe“ nudi današnjem čitaocu jedan malo drugačiji i neobičan pogled u svet naše ne tako davne prošlosti.

Možda bi se ideje o preseljenjima naroda danas mogle učiniti čudnim, ali čitajući „Izveštaje o doživljajima Simeona Stepanova Piščevića“ možemo lako prepoznati neprolaznu sklonost nosioca
vlasti ka megalomanskim idejama. Sve je to u ovoj knjizi, iako sasvim spontano, duhovito kontrastirano sa pohlepom, gramzivošću i prevrtljivošću istih onih ljudi koji živote provode zavodeći naivne svojim velikim snovima.

Na predstavljanju knjige će govoriti Nenad Ž. Petrović i Ivan T. Srdanović.

Izdavač: Školski servis Gajić

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...