Promocija romana „Što će biti s nama“ Borivoja Radakovića

31.05.2016. | 17:00

Promocija romana „Što će biti s nama“ Borivoja Radakovića

Veselje čitanja naglas

Govore:

Teofil Pančić i Saša Ćirić

Borivoj Radaković rođen je 1951. u Zemunu. Nakon djetinjstva provedenog u Zadru s roditeljima preselio u Zagreb gdje i sad živi. Završio 15. (matematičku) gimnaziju, ali nije u životu krenuo stazom brojeva nego se opredijelio za put slova te diplomirao na odsjecima za jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost.

Nakon godina novinarčenja, urednikovanja, pisanja kritika i eseja godine 1990. objavio je svoj prvi roman – „Sjaj epohe“ koji je kroz vrijeme stekao status kultnog romana. Jednak status izborila je i njegova predstava „Dobro došli u plavi pakao“ (1994.) u režiji . Godine 2000. S dvojicom kolega pokrenuo književni festival FAK koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj književnosti, a imao je popriličan odjek i u Srbiji – trodnevna gostovanja u Novom Sadu i Beogradu pratila je brojna publika, a s njom i mediji.

Beogradsko dramsko pozorište je 2005. uspješno izvelo Radakovićevu dramu „Kaj sad“ u režiji Egona Savina.

2015. Radaković je objavio roman „Što će biti s nama“ koji je nekoliko kritičara proglasilo čudom. Čitav je roman ispisan u rimama, što je pothvat bez presedana u suvremenoj književnosti, a prebiva u prostoru između surove zbilje i još surovije budućnosti. „Što će biti s nama“ je zabavan koliko i mračan roman, a kreće se u prostoru u kojem Radaković najradije prebiva – u prostoru izazova prema društvu i naumljene i naučene virtuoznosti u književnosti. Politička korektnost je posljednje što tog provokativnog autora zanima, ali uvijek poništava stereotipe. Njegov poligon je jezik i na njemu se odvija i urnebesan smijeh i najmračnija drama nas ljudi ovdašnjih. Sam Radaković to ističe stavom i praksom – „Ne pišem ni na hrvatskom, ni na Srpskom, ni na bosanskom, niti na crnogorskom. Pišem na općeštokavskom!“

Radakovićevu dramu „Amateri“ (inače nagrađenu brojnim nagradama u Hrvatskoj) premijerno će 1. juna u Centru za kulturu Božidar Adžija u Beogradu izvesti vesela grupa glumaca – Milena Predić, Miloš Vlalukin, Marko Janjić i Srđa Bjelogrlić – s režiserom Aleksandrom Jankovićem.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...