Sloboda je lepa kad se o njoj peva

09.05.2016. | 19:00

Ponedeljak / 9. 5. 2016. / 19:00

Izložba  „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“ 

Multimedijalna postavka radova nastalih u okviru umetničke kolonije u selu Bujačić  u organizaciji Beogradske umetničke radionice BURA.

Utorak / 10. 5. 2016. / 18:00

Tribina „Pobeda“ u sklopu izložbe sa temom promena istorijske uloge heroja i žrtve, ali i same istorije usled drugačijeg, političkog čitanja ove nauke. Deveti maj, Dan pobede i Dan Evrope, revizija istorije, njeni stvarni junaci i antifašizam.

Učesnici:

Ivan Ivanji

Žarko Korać

Milan Ristović

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović

Radivoje Davidović

Borka Pavićević

Uvodnu reč o izložbi „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“ daće Marina Andrić.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, Beogradska umetnička radionica BURA u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju priređuje izložbu „Sloboda je lepa kad se o njoj peva“  u prostoru CZKD  od 9. do 15. maja 2016. Radovi u različitim medijima, od crteža i slike, preko skulpture, do instalacija i ready-made objekata, nastali su tokom umetničke kolonije „Pronađeni u prevodu“ u avgustu 2015. u selu Bujačić kod Valjeva, održane uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Četrnaest autora iz Beograda, Valjeva i Atine preispitivalo je pojam heroja u današnjem vremenu.

Polazna tačka rada umetnika bile su poslednje reči, kao i lik i delo Stjepana Steve Filipovića, čiji je spomenik (rad Vojina Bakića) postavljen u Valjevu. Filipovićeva fotografija sa gubilišta, sa visoko podignutim rukama – što je i motiv Bakićeve skulpture – nalazi se u zgradi Ujedinjenih nacija, kao istaknuti primer držanja pred fašizmom.

Neponovljiv istorijski trenutak stavili su u umetnički okvir Senka Trivunac, Pavlos Kozalidis, Jovana Mitrović, Jelena Bojanić, Aleksandrija Ajduković, Kornet – Pavle Ćosić, Stefan Kostadinović i Nikola Cakić, Viktor Kiš, Miodrag Pešić, Željko Vitorović, Goran Stojčetović, Vladimir Jakšić i Dragana Nikoletić.

U sklopu otvaranja izložbe, publika će prisustvovati performansu pogubljenja Stjepana Filipovića u mediju pozorišta senki, u izvođenju Dejana Jajčanina i režiji Ivane Despotović.  Na otpor fašističkom okupatoru će spletom rodoljubivih pesama podsetiti i Kamerni mešoviti hor “Smilje” KUD “Anđelka Trnavac”, deo Gerontološkog centra Beograd, R.J. Dnevni centri i klubovi.

Postavka u Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavlja prvi galerijski prikaz radova, nakon prezentacije u napuštenoj valjevskoj pekari Vapek i prenamenovanom pogonu Ciglane (Klubu ljubitelja teške industrije)u Beogradu.

Tribina „Pobeda“ održava se u utorak 10.05.2016. u 18h, s temom promena istorijske uloge heroja i žrtve, ali i same istorije usled drugačijeg, političkog čitanja ove nauke. Deveti maj, Dan pobede i Dan Evrope, revizija istorije, njeni stvarni junaci i antifašizam.

 Stjepan Stevo Filipović je narodni heroj Narodno-oslobodilačke borbe koji je ušao u istoriju po svojim poslednjim rečima, izgovorenim ispod vešala 1942. godine u Valjevu: “Drugovi i drugarice, srpski narode! Hitlerovske horde prodrle su u tvoja sela i tvoje gradove… Pljačkaju te, streljaju te u masama, biološki te uništavaju i duhovno satiru…Ako budete samo stajali i gledali, neprijatelj će i vas ovako jednog po jednog vešati. Smrti se ne plašite. Ona je ništa. To ćete videti kroz nekoliko trenutaka, kad budem umirao. Nije smrt strašna ako se zna zašto se umire. Ustajte! Svi u borbu protiv fašističke reakcionarne zveri! Dole Hitler i njegove zločinačke bande!“.

Slični članci

Loading...