15 godina od izručenja: Kako pamtimo Slobodana Miloševića?

28.06.2016. | 18:00

Inicijativa mladih za ljudska prava će u utorak, 28. juna, organizovati tribinu pod nazivom “15 godina od izručenja: Kako pamtimo Slobodana Miloševića?”.

U svetlu sve češćeg pominjanja hapšenja pod fantomkama, postavlja se pitanje da li je jasan politički kontekst i razlog zbog kojeg je Milošević izručen Tribunalu u Hagu. Ako se uzmu u obzir vremenski period koji je protekao od tada, kao i nebrojeni pokušaji relativizacije uloge Srbije u ratovima na području bivše Jugoslavije, potrebno je utvrditi koje su to činjenice koje nam ostaju i zbog čega je sada za mlade važno da pričaju o svemu tome.

Takođe je važno znati i zašto je Aleksandru Vučiću 2016. godine palo na pamet da pita  “ko je naredio da se preskače ograda i hapsi Milošević”, uz komentar da je “to strašan zločin, to moramo da zaustavimo”.

Da li je po sredi kriminalizacija Miloševićevog hapšenja u javnom diskursu? Da li se pravi razlika između onoga što je podložno diskusiji i onoga što su neoborive činjenice? Da li je to pokušaj redefinisanja svega što se tiče 90-ih, uloge Slobodana Miloševića, pa i uloge sadašnjeg premijera Srbije?

O tadašnjem, ali i sadašnjem političkom trenutku, o pravnoj pozadini izručenja i sudskog procesa kao i o perspektivi mladih kada je ova tema u pitanju, na tribini će govoriti:

  • Žarko Korać – narodni poslanik
  • Milica Kostić – Fond za humanitarno pravo
  • Ivan Đurić – Inicijativa mladih za ljudska prava

Tribinu će moderirati novinarka Antonela Riha.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...