Ka drugačijem gradu – Uloga neformalnih praksi, Iva Čukić

01.11.2016. | 18:00

U nastavku serijala „Ka drugačijem gradu“, kolektiv Ministarstvo prostora poziva vas na predavanje i razgovor o aktiviranju prostornih resursa privremenim urbanim praksama, koji će održati dr Iva Čukić. Ove prakse pojavljuju se kao nova vrsta neformalnih praksi – lokalnih inicijativa, odnosno kao savremeni, kreativni i efikasni pristupi rešavanju društvenih, ekonomskih i prostornih problema, podstaknuti učešćem građana u donošenju odluka o svom okruženju.

Poseban fokus prezentacije biće na sagledavanju pozicije privremenih urbanih praksi u sistemu planiranja i upravljanja prostornim razvojem, odnosno predstavljanjem koncepta planiranja i upravljanja koji uključivanje civilnog sektora smatra neophodnim preduslovom za unapređenje politike i prakse urbanističkog planiranja i urbanog razvoja. Takođe, predavanje će dati pregled i detaljniju analizu nivoa upravljanja prostornim razvojem, institucionalnih okvira za aktiviranje prostora i procesa aktiviranja prostora kroz tri studije slučaja – u Nemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Iva Čukić je diplomirala i doktorirala u oblasti urbanističkog planiranja na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Usmerenje i oblast njenog istraživanja odnose se upravljanje i raspolaganje prostorom u javnoj svojini, kao i na tačke susreta institucionalnog, planskog i normativnog okvira sa oblicima neformalnih praksi, uradi-sam filozofije bavljenja gradom i samo-organizovanjem. Članica je kolektiva Ministarstvo prostora, a na Departmanu za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu angažovana je kao gostujući saradnik i predavač.

——-
Ovaj program omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i Norveške ambasade.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...