Radost Evrope

24.11.2016. | 20:00

Pol ne postoji, postoji jedino rod. Rod je performativan. J. Batler

Pol je politička kategorija. M.Viting

Biseksualnost je prvobitni oblik života ljudskih bića. Jung

Ako pođemo od toga da se despotizam kapitala održava kroz opšte nasilje nad ljudima, to onda znači da se takva dominacija nad ljudima može postići samo ako se oni predhodno okrenu jedni protiv drugih. Tako što će im se dodeliti različite uloge. Kada izbije sukob svaka strana onu drugu doživljava kao neljudsku. J.Camate

Čoveka karakteriše njegov rad, ono što stvara tokom svoga života. Kakvog će kvaliteta biti njegov rad zavisi od materijalnih uslova proizvodnje na mestu gde se taj rad izvršava. Na isti ovaj način i država proizvodi pojedince i usmerava ih prema određenim ciljevima proizvodnje. Rođen sam istoga dana kada je simbolično rođena nova, najnovija moderna Evropa, na dan pada Berlinskog zida. Moji rođendan, dan kada me majka bespolnog rodila,poklopio se sakralnom svetkovinom koja je označila početak novih međudrzavnih odnosa u Evropi. Mene su vaspitali moji roditelji, a kakvu decu je vaspitala Evropa? Ja jesam vršnjakinja Europe ali nju viđam retko, eventualno na proslavama mature. Zato, se pitam kakvu to decu stvara Srbija? Kako je Srbija porodila svoje mlade nacionaliste sa trbine, svoje batice sa idealima velike Srbije, kako ih je zadojila idealima ratnih devetdesetih. Zašto Srbiji trebaju deca nacionalizma? Spremali se Srbija za neke nove ratove ili samo onako valja se imati zlu ne trebalo tuce mladih nacionalista koji reaguju na komandu, samo im treba dati signal. Sa druge strane na komandu moje vršnjakinje Evrope, Srbija se liberalizuje nameću joj se nasilno ideje tolerancije i sveopšte ljubavi. Kopa moja drugarica kapitalističa Evropa rovove gde stigne. Šta će Evropa uraditi sa svojim Fašistima? Šta će Srbija uraditi sa svojim herojima sa tribine? Hoće li kapitalizam u jednom trenutku odlučiti da pusti svoje Fašiste da se razračunaju sa mnom i sa vama koje je majka rodila i vasptavala tako da razumemo da se pol ne dobija rođenjem, već da je on stvar moje odluke, moje volje. Ja sam Evropa!!! Ja sam Evropa!!!Ja sam Evropa!!!

Srećan nam rođendan!
Performans će biti podeljen u 5 scena:

1.Huligan
B. Brecht – Majka hrabrost i njena deca
Majka na terapiji
Srbijanka ( majka huligana)
Majka Evropa
Milan Jovanovic (28) je performans i dramski umetnik koji zivi i radi u Beogradu. Nakon dosta odigranih predstava, usmerava se na performans art. Prvi performans je bio pod rezijom Bojana Đorđeva “Protok zudnje“ (2013), a onda i Zodiac pod pokroviteljstvom Art Elle programa (2015), a tada i postaje student PerformanceHUB platforme koji je pokrenula umetnica Marta Jovanović, sa kojim nastavlja saradnju na produkciji platforme u kojoj su organizovani workshopovi poznatih svetskih imena u svetu performansa, Sa glasovnom instalacijom učestvuje na Queer salonu u Kulturnom centru Grad (2015). Milanov prvi samostalni performans je bio u okviru konkursa Moje kreativno ja gde se predstavio sam performansom “U raljama lazi“. Ove godine u Berlinu je pohadjao workshop čuvenog berlinskog koreografa Nir de Volff-a sa kojim je radio metodu pozorišnog performansa Total Brutal. U februaru ove godine svojim performansom “Revival“ otvara Radisson Blu Artist in Residency program, a  nakon toga performans biva objavljen i na sajtu prestižnog Getty research instituta iz Los Anđelesa. Ove godine na otvaranju Oktobarskog salona učestvuje u performansu turske umetnice Nezaket Ekici “Hatchet“.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...