Barcelona en Comú u Beogradu

09.12.2016. | 18:00

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ima čast da ugosti aktiviste građanske platforme Barcelona en Comú (Zajedno za Barselonu / Barselona za zajednička dobra), Lauru Rot i Davida Fernandeza. Građanska platforma Barcelona en Comú pobedila je na gradskim izborima u Barseloni 2015. godine i trenutno upravlja Barselonom kao manjinska vlada na čelu sa gradonačelnicom Adom Kolau, bivšom aktivistkinjom za stambena prava. Politika ove platforme zasniva se na idejama socijalne pravde, podsticanja principa participativne demokratije, stvaranja mehanizama za borbu protiv korupcije i razvoja novog turističkog modela za Barselonu.

Sa Laurom i Davidom ćemo razgovarati o tome kako je jedna lokalna vlada uspela da suzbije spekulaciju stambenim fondom kažnjavanjem Airbnb-a i banki, vrati vodovod u vlasništvo grada, doprinese feminizaciji politike, inicira mrežu španskih gradova za solidarnost sa izbeglicama i stvori fond za socijalnu pomoć od razlike u novcu imeđu plata koje su propisane statutom i koje primaju poslanici platforme.

Razgovor će moderirati Ana Dzokic i Marc Neelen i održaće se na engleskom jeziku u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Birčaninova 21 od 18h.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...