Live Soundtrack #22 – Nike Eyes/ Free Click/ Hobbledehoy/ Old Soviet Dogs

28.02.2017. | 20:00

Live Soundtrack #22 – Nike Eyes/ Free Click/ Hobbledehoy/ Old Soviet Dogs

Audiovizuelna inicijativa Kino Pleme – Live Soundtrack poziva vas na novo izdanje događaja u okviru kojeg okupljamo domaću DIY elektronsku i elektroakustičnu scenu u vidu stvaranja zvučnih pratnji za dela klasičnog i savremenog eksperimentalnog filma i animacije.

U okviru 22-og izdanja bavimo se vaporwave-om, subverzivnom muzikom snova hiperkapitalističkog, post-internet doba. U kulturi meme-ova, beskrajnih ad-ova, klikova i skrolova, ovaj virtuelni mikrožanr poigrao se sa retro nostalgičnim elementima iz 80 ih i 90-ih, sa ironičnom i satiričnom oštricom na konto nostalgično prepakovanih muzičkih proizvoda i robova (sub)kulturnih očekivanja, na dadaistički način novog doba. Kritički se postavljajući ka neutaživoj želji za inovativnošću i kristalno čistoj i savršenoj estetici (elektronske muzike), stvarali su hibridni haos semplovanja popkulturno nesvesnog i “snova koji se mogu novcem kupiti”, koji se subverzivno prelivao u novim vizijama muzike za liftove. Više od pukog weltschmerza, renesansne skulpture, Windows 95 i delfini iz video igara odražavali su free-for-all i anti-kopirajt estetiku ovih popkulturnih Anonymousa, smejući se u lice institucionalnoj umetnosti u sprezi sa bukom i haosom kapitalizma, u mjuzaku savremenog doba konstruisanom za narastajuću armiju dece sa deficitom pažnje, trolujući trol i meme kulturu iznutra.

Neki od lokalnih protagonista koji su se obreli u ovim vodama, bilo tangencijalno, bilo u punom sjaju nastupaće na novom izdanju Live Soundtracka

Slušamo i gledamo:

1. NIKE EYES

Srpsko-sibirski pagan pop duo. Od tajge do štajge, svaki put drugim stepeništem. Vec šestu deceniju mese vekne lažnih slabosti i sisu od krompira. Niko ne zna zašto nastupaju isključivo utorkom. Tragedija.

http://www.kabinet913.org/

https://www.youtube.com/watch?v=-EQPLzy2fyc
https://www.youtube.com/watch?v=f5qAFk4gWMc

Sviraju muziku za film:

Dara Birnbaum – Tehnologija/ Transformacija: Čudesna žena (USA, 1978)

„U ovoj dekonstrukciji televizijske forme i popkulturne ikonografije, Birnbaum koristi delove serije iz 70ih, Wonder Woman, i izoluje i sempluje trenutak simbolične transformacije žene u superheroja. Kroz narativ u kome ona stalno trči i spašava muškarca/e dešava se psihološka transformacija žene koja se buni protiv (svog/je) televizijskog proizvoda/reprezentacije. “

2. FREE CLICK

Solo vaporwave projekat Filipa Stojiljkovića iz Beograda. Neonski svemir, filozofija pop kulture iz 80ih, Windows 95, PS1 i Statua Davida.

https://freeclicktm.bandcamp.com/

Svira muziku za:

Medli Free Click superhitova/ Youtube surfovanje

3. HOBBLEDEHOY

Krađofonični ambijentalni haos, između DJ seta sa miksetom koja se non stop kvari i guta semplove, zvuka subliminalne podmornice u kojoj se igraju mermani i delfini i erotskog naboja sirove vokalne improvizacije. Ambijent je pank i pank je ambijent.

https://soundcloud.com/hobbledehoyoy

Svira muziku za film:

Takeshi Murata – Shiboogi (USA, 2012)

“U ovom animiranom videu američki umetnik Takeši Murata transformiše televizijske reklame iz 80ih koje je slučajno otkrio u prodavnici ploča u Japanu putem glič estetike. Kao što se i reklame smenjuju na televizijskom ekranu na svakih 30 sekundi i onda blede iz naših sećanja, tako ih i Murata pikselira i stapa u ovaj šarenoliki digitalni okean. “

4. OLD SOVIET DOGS

Sviraju muziku za film:

Old Soviet Dogs Orchestra je redovan bend koji nastupa na događaju koji organizuje filmska laboratorija Kino Pleme a muzika koju izvode nikad nije ista, te varira u zavisnosti od ciklusa i senzibiliteta događaja, od kompjuterske muzike i ambijentalne elektroakustike do “slobodnog“ folka i buke.

Sviraju film:

Georges Schwizgebel – Zanos Franc N Steina (CH, 1982)

„Glavni motivi ove animacije su stvaranje novog života i rađanje osećanja ljubavi. Dugački tracking shot aludira na priliku koja hoda, i prati njenu evoluciju u kojoj postaje ljudsko biće. Konačni ishod je taj Franc N Steina i njegove mlade u ljubavnom zanosu.“

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...