Promocija knjige Doktorati u prozi: Ilustrovane priče

23.02.2017. | 19:00

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, u četvrtak 23. februara u 19 časova, u Sali na spratu u Centru za kulturnu dekontaminaciju organizuje se promocija novog izdanja „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“.

Knjiga je autorsko delo Ivana Umeljića i Nikole Zdravkovića iz Centra za promociju nauke, a opisuju je kao eksperiment u naučnoj komunikaciji. Izdanje čine originalni eseji i ilustracije inspirisani temama 11 doktorata odbranjenih u Srbiji u poslednjih pet godina, kako iz prirodnih, tako i iz društvenih i humanističkih nauka. Pored dvojice autora, u izradi knjige je učestvovalo 11 ilustratora iz pet zemalja, kao i 11 autora doktorata.

„Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ je javni naučni angažman, knjiga čiji je cilj da u javnosi otvori temu ključnog, a verovatno najmanje čitanog naučnog rada u karijeri većine istraživača. Po jednom prošlogodišnjem tematu časopisa Nature, anegdotalan podatak kaže da je prosečan broj čitalaca jednog doktorata 1,6 osoba – i to uključujući i autora.

Međutim, teme na kojima mlad istraživači u Srbiji danas doktoriraju su i te kako inspirativne i značajne za javnost. Doktorati koji su inspirisali eseje i ilustracije u knjizi „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ bave se najrazličitijim fenomenima, od socijalnih mreža, preko glutena i reforme poreskog sistema, do Parkinsonove bolesti i tipografije.

Na promociji učestvuju:

Ivan Umeljić, autor knjige, urednik izdanja i rukovodilac Grupe za izdavaštvo u CPN-u

Nikola Zdravković, autor knjige, naučni novinar u CPN-u i pomoćnik urednika časopisa Elementi

Milena Dragićević-Šešić, rukovoditeljka UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i profesorka kulturne politike, kulturnog menadžmenta, kulturnih i medijskih studija (Univerzitet umetnosti u Beogradu)

Tomica Mišljenović, doktorand na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac programa za biologiju u IS Petnica

moderatorka razgovora je Luna Đorđević, istraživačica u CZKD-u

Slični članci

Loading...