Vidi Vukovar, vidi svoju budućnost

06.02.2017. | 19:00

Učestvuju: Srđan Veljović, Silvia Dražić, Željko Grulović, Željko Stanetić, Miloš Vasić, Vladimir Miladinović, Vesna Pešić i Borka Pavićević

18. novembra 1991. JNA osvojila je i razorila Vukovar. Borbe za Vukovar traju 86 dana, više hiljada poginulih civila, potpuno razrušeno 90 odsto grada, šteta procenjena na dve milijarde dolara. Od 45000 stanovnika , 10000 koliko ih je ostalo u gradu izlazi iz podruma u kojima su proveli skoro tri meseca.

I pita „Šta je bilo i zašto?“

5. decembra 2016. nepoznati počinioci razbili su u centru Novog Sada šest izloga u kojima su se nalazile umetničke fotografije sa izložbe „Vukovar-ubijanje jednog grada“ Srđana Veljovića.

Da li stotine ljudi koji su 1991. pozdravljali sa mostova odlazak tenkova na Vukovar, sa cvećem, predstavljaju ovu sredinu, ili su to hiljade dezertera i Antiratni pokret u Beogradu, Novom Sadu, Senti, širom Srbije… Ili i jedni i drugi?

Kakav je naš današnji odnos prema razaranju Vukovaru  1991, i naš  odnos prema izložbi Srđana Veljovića, prema istoriji, dokumentu, prema svedočenju, i umetničkom svedočenju.

Izložba Srđana Veljovića u Uličnoj  galeriji u Novom Sadu  razbijena je 2016. godine zbog pamćenja koje predstavlja, pamćenja na 1991. godinu. Nikola Džafo, organizator izložbe  i urednik Ulične galerije, osnivač Art Klinike u Novom Sadu , kao i umetnik Vladimir Miladinović svojim umetničkim i društvenim  delovanjem, svedočiće  o „nelagodi“ i „šoku“ koje proizvodi  umetnička praksa suočavanja sa potisnutim pamćenjem. Miloš Vasić, novinar, autor naslovne strane „Vremena“ iz 1991. „Pogledaj Vukovar, pogledaj svoju budućnost“, svedočiće o vremenu koje izložba fotografija „Vukovar-ubijanje jednog grada“ dokumentuje, a o kontinuitetu nasilja i borbe protiv nasilja, od 1991. do danas, govoriće Vesna Pešić.

Ovaj razgovor je i ujedno i poziv na izložbu fotografija Srđana Veljovića pod naslovom Devedesete koja će biti predstavljena u Galeriji Artget, 9. februara u 19 sati.


Audio snimak razgovora dostupan je na CZKD Soundcloud kanalu

Slični članci

Loading...