Pozorišni performans Transfiguracije

24.03.2017. | 18:00

Rezultat radionice Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija sa Žunaidom Saridenom iz Zukak Teatra iz Bejruta.

Učesnici iz šest različitih zemalja koji govore osam različitih jezika u zajedničkom prostoru i vremenu dele svoje priče o ličnim transfiguracijama.

Kroz temu „transfiguracije“ razvijali smo dramaturšku liniju radionice. „Transfiguracijama“ se smatra stanje transformacije koje doživljava pojedinac, liminalno postojanje između dva stanja koje proizilazi iz određenog konteksta koji dovodi do promene i koji moze varirati između normativnih ličnih identiteta, društvenog pritiska ili političkih ograničenja.

Društvo se odnosi prema pojedincu na binarni način, po principu ‘odbacivanja’ ili ‘prihvatanja’, na osnovu toga kako ih definiše – kroz identitet, fizički izgled, vrednosti, verovanja, političke stavove, socijalnu pripadnosti i rodne orijentacije. Ovo stanje stvara konstantnu napetost između pojedinca i konteksta u kom on / ona postoji. Kada ove tenzije dostignu ekstrem izazivaju izuzetnu društvenu pojavu; anđele ili zveri, čija egzistencija transcendira u izuzetnu ikonografiju – bilo marginalizacije ili apsolutnog idolopoklonstva.

Žunaid Sariden

Kroz rad u radionici učesnici su istraživali različita čula individualnog i društvene transfiguracije, u vezi sa ličnim i kolektivnim pitanjima, posebno u problematičnim trenucima „novih početaka“ i „novih krajeva“, a baveći se ličnim izborima i društvenim motivima koji dovode do neke vrste „transfiguracije“.

Radionica Kulturna lica Balkana – Nepoznate priče – Transfiguracija koju vodi Žunaid Sariedin (Junaid Sarieddeen / glumac, pisac i reditelj Zoukak teatra iz Bejruta) koristi pozorišnu tehniku koja spaja drama-terapiju i tehnike socijalnog pozorišta, kao sredstvo transfera znanja i transformacije unutrašnje realnosti u socijalnu i relacionu oblast. Ovim umetničkim pristupom učesnik predstave se zabavlja, opušta i uživa u sopstvenoj kreativnosti. Rezultat radionice biće stvaranje pozorišne predstave čija se dramaturgija gradi na osnovu lične improvizacije učesnika radionice, a koja se obraća primarno migrantskim i lokalnim zajednicama, ali i društvu Srbije i Evrope.

Performans: 24. mart 2017. u 18h

Nakon izvođenja performansa je debata s publikom.


Performans se realizuje u sklopu projekta „Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji“, posvećenom integraciji migrantskih zajednica i lokalnih zajednica duž takozvane „Balkanske rute“ stvaranjem zajedničkih pozitivnih narativa i praksi koje neguju interkulturni dijalog i uzajamno razumevanje.

Izbeglice pored svog oskudnog prtljaga nose sa sobom teret rata, genocida, siromaštva, političkog i društvenog prevrata, ali nose i svoje uspomene, svoju kulturnu baštinu; bogatstvo koje na putu menja oblike i karakter, deleći ih u novim pejzažima i okruženjima. Dajući im glas, omogućavajući im da predstave svoje ideje i mišljenje, zajedno sa građanima zemlje u kojoj žive, od presudnog je značaja u borbi protiv rasističkih, ksenofobičnih i sklerotičnih stavova.

Našim aktivnostima obraćamo se direktnim potrebama migranata dajući im prostor da se izraze, da imaju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenoj „izbegličkom krizom“. Ovaj projekat se takođe fokusira na interdisciplinarnost i stručnost, na specifičnim vrstama aktivnosti i njihovoj efikasnosti u kontekstima zemalja u kojima se kriza dešava.

Projekat je finansiran iz MATRA programa Holandskog ministarstva spoljih poslova/ Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.


Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...