Skoplje, tematski park ili grad?

29.04.2017. | 18:00

U nastavku serijala „Ka drugačijem gradu“, kolektiv Ministarstvo prostora poziva vas na razgovor „Skoplje, tematski park ili grad?“, koji će držati Ivana Dragšić i Nikola Naumovski, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21), u subotu 29. aprila od 18 časova.

Skoplje, prestonica Makedonije koja broji više od pola miliona stanovnika, poznata je po velikom zemljotresu 1963. godine, u kojem je uništeno preko 70 % grada. Talas obnove koji je usledio nakon toga, gradu daje novu fizionomiju, izgrađenu u duhu moderne arhitekture. Međutim, grandiozan preobražaj makednonske prestonice, ostaće zapamćen po megalomanskom projektu urbane obnove „Skoplje 2014“ koji se rapidno razvija poslednjih desetak godina.

Gosti, dugogodišnja aktivistkinja i istraživačica iz Skoplja, Ivana Dragšić i aktivista Nikola Naumovski će nam pomoći da bolje razumemo trenutnu situaciju u Makedoniji.
Na predavanju ćemo govoriti o uzrocima i razlozima nastanka projekta Skoplje 2014 (sada, Skoplje 2020), ali i o posledicama ovog projekta na ekonomiju zemlje, gradsko okruženje, životnu sredinu i međuljudske odnose. Takođe, upoznaćemo se sa procesom mobilzacije građana i tačkama otpora, lekcijama koje možemo naučiti, ali i paralelama koje možemo izvući u odnosu na situaciju u Beogradu. U nameri da razumemo procese koji se odvijaju u Skoplju, fokus predavanja biće na sledećim pitanjima: Kako se otpor prema spomeničkoj izgradnji novog identiteta grada, prelio u „šarenu revoluciju“? Oko kojih pitanja se građani na lokalnom novou sada organizuju i da li u tim vrstama organizovanja možemo videti klice otpora postojećem sistemu? Kako i da li je moguće imati alternativu u situaciji kada se prostor za delovanja organizacija civilnog društva sve više smanjuje?

Govore:
Ivana Dragšić je sociološkinja, aktivistkinja i menadžerka u kulturi. Radi sama ili s kolegama sa „Trga Slobode“, organizacije koja deluje u okviru javnog prostora, urbanog okruženja i dobrog upravljanja. Dragšić je upornna istraživačica i kritičarka projekta „Skoplje 2014“ za koji smatra da je fizička manifestacija nacionalizma, korupcije i degradacija procesa urbanog planiranja. Ona je takođe DJ u na radiju Kanal 103, ali i u klubovima.

Nikola Naumoski je politiklog / komunikolog iz Makedonije koji je uglavnom poznat po svom aktivizmu protiv projekta „Skopje2014“ ali je i član ostalih gradskih pokreta. Osnivački je organizacija „Trg Slobode“, i „Raspeani Skopjani“, a i bio je uključen i u dve referendumske inicijative protiv projekta „Skopje 2014“. U posledne vreme bio je deo „šarene revolucije“ i inicijative „Debar Maalo“.

Više o temi na:
https://ba.boell.org/bs/2016/01/08/novo-lice-skopja-megalomanski-projekat-koji-je-pojeo-grad
http://gradzasite.mk/

Program „Ka drugačijem gradu“ omogućen je uz finansijsku pomoć regionalne kancelarije fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...