„Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“

27.05.2017. | 19:00

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Fond za humanitarno pravo, u saradnji sa Documenta – Centrom za suočavanje s prošlošću, Historijskim muzejem BiH i Europa Nostra, pozivaju Vas na otvaranje izložbe „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“ koje će biti održano u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21, Beograd) 27. maja 2017. godine u 19.00 časova.

Izložba se sastoji od fotografija, video zapisa, svedočenja očevidaca i dokumenata koji govore o ogromnim razmerama uništene kulturne baštine tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Postavka se oslanja na istoimeni narativ, koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i verskim nasleđem, počinjeni tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruisani i procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Prema oceni eksperata za očuvanje kulturne baštine, uništavanje istorijskih, verskih i kulturnih građevina i lokaliteta tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji predstavlja najveće razaranje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Uništavanje je bilo namerno i u službi progona određene etničke zajednice sa prostora koji se želeo osvojiti. Tako su tvorevine koje su nekada ujedinjavale narode postale mesta koja ih razdvajaju, često i nakon njihove obnove. Izložba koju ćemo predstaviti javnosti u Srbiji nastoji da doprinese javnoj debati o obimu i posledicama uništavanja kulturnog nasleđa naroda bivše Jugoslavije. Ona, takođe, nastoji da proširi vidike i izvan sudskog procesuiranja ovih zločina pred Haškim tribunalom, i doprinese sveobuhvatnijoj diskusiji o značaju kulturnog, verskog i istorijskog blaga na našim prostorima.

Na postavci i realizaciji izložbe učestvovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije, te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser. Kustoskinja izložbe je Branka Benčić iz Hrvatske.

Povodom otvaranja izložbe biće održan razgovor sa posetiocima i stručnjacima za očuvanje kulturne baštine i negovanje sećanja na ratna stradanja ljudi, zajednica i kulturnih tvorevina. U razgovoru će učestvovati Dr Milena Dragićević Šešić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i voditeljka UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, Dr Olga Manjlović Pintar, viša naučna saradnica na Institutu za noviju istoriju Srbije i Mina Vidaković iz SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu.

Jelena Krstić, Fond za humanitarno pravo, Beograd
Mirko Klarin, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, Pula

Vizual:

Dubrovnik, studeni/novembar 1991. Foto Pavo URBAN 
Ljubaznošću Mirjane Urban

Grafički dizajn Barbara Blasi

Podrška ciklusu

Slični članci

 • Izložba „D(r)ugo sjećanje“

  Izložba „D(r)ugo sjećanje“

  U ponedjeljak se otvara izložba DRUGO SJEĆANJE, koja je izvorno realizirana u HDD galeriji u travnju/aprilu ove godine, uključuje radove autora i autorica kao što su: Ivan…

  03.07.2017. | 20:00
 • Lipanj 2018.

  Lipanj 2018.

  Javni razgovor: 1968. zaboravljeno desetljeće i KADRIRANJA ŠEZDESET OSME – Izložba Muzeja Jugoslavije u saradnji sa Arhivom Jugoslavije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju Javni…

  03.06.2018. | 12:00
 • Putovanje naivnih kišobrana

  Putovanje naivnih kišobrana

  Projekat Putovanje naivnih kišobrana predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta Naivni kišobrani koji su podržali Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Kancelarija za Slovake u dijaspori pri Ministarstvu spoljnih…

  07.09.2017. | 21:00
Loading...