Festival “Mirëdita, dobar dan!“

02.06.2017. | 15:06

Festival “Mirëdita, dobar dan!“, tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, počinje  31. maja i trajaće do 3. juna.Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova. Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe. Pored toga, poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice. Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena.

Zvanično otvaranje festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja.  Detaljnije o  događajima na festivalu pročitajte u programu.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova i Doma omladine.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju:

PETAK 02.jun

17.00 – 19.00 Promocija knjige Želim da me čuju u izdanju Integra i forum ZFD

21.00 – 23.oo Koncert Visar Kuçi trio

SUBOTA 03. jun

20.00 – 21.40 Pozorišna predstava

Predstava sa četiri glumca, nekoliko svinja, krava i konja, s jednim premijerom, jednom Milka kravom i nekoliko domaćih i stranih inspektora

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...