Živ zen- javno predavanje o zen budizmu

26.06.2017. | 19:00

ŽIV ZEN
*
U dalekom korejskom manastiru pre 20 godina sreli su se Amerikanac, Poljak i Srbin. Hjon Gak Sunjim, Hjon Mun Sunjim i Okvang Sunjim, tri zen monaha koji nam dolaze u Beograd. Dodjite na ovaj jedinstveni skup i poslušajte šta ova tri zen brata imaju da nam kažu o prijateljstvu i o tome kako se uči zen.
*
*
Biografije monaha govornika:
*
Hjon Mun Sunjim rodjen je u Krakovu, u Poljskoj, pre 60 godina. Kad mu je bilo tri godine, njegova baka je, posmatrajući njegovo ponašanje, prorekla da će postati monah. Ipak, pre nego sto se to ostvarilo, Hjon Mun je učio klavir i spremao se da bude dirigent; zatim, posvećeno je izučavao hemiju, a onda i eksplozivom uništavao komunističke spomenike u Poljskoj, pri tom ostavši bez tri prsta, te na kraju završio u zatvoru; potom je jedno vreme koristio heroin i druge narkotike, ali je najzad, u Americi, u svojoj 40 toj godini odlučio da postane zen monah. Otada živi po hramovima južne Koreje ali i redovno obilazi zen manastire po Americi i Poljskoj.
*
Hjon Gak Sunjim se školovao na univerzitetima Jejl i Harvard, da bi, ubrzo nakon studija, rešio da posveti život zen budizmu. Zamonašio se u Kini, ali je najduze živeo u Koreji. Izvrsno je savladao korejski jezik i kulturu, i objavio knjigu na korejskom, „Od Harvarda do Hvagje manastira“, koja je postala bestseler i prodala se u 500 hiljada primeraka. Knjiga je doprinela pokretu oživljavanja interesa za zen budizam u Koreji, posebno kod mlađih generacija koje su zen budizam doživljavale kao nešto zastarelo, a u američkom načinu života prepoznavale ideal kojem su težile. Hjon Gakova knjiga je preokrenula ta gledališta naglavačke i učinila ga „zen budističkim superstarom“ Koreje. Poslednjih pet godina Hjon Gak vodi zen centar u Regensburgu, u Nemačkoj, i aktivno praktikuje Aštanga jogu.
*
O Kvang Sunjim je korejski zen monah poreklom iz Kruševca, u Srbiji. Zamonašio se pre 28 godina u Poljskoj, odakle je ubrzo i otišao, i potom je izučavao budizam u sve tri njegove glavne varijante ili tradicije (theravada, zen, vadžrajana). Boravio je više od 23 godine u budističkim hramovima širom Azije od Šri Lanke do Japana, a najduže vremena je proveo u zen manastirima u južnoj Koreji, bežeci od svoje karme – bezuspešno. Vratio se u Srbiju, i radi na osnivanju zen centra.
*
*
Živ zen živi u srcima onih tragaoca koji su se zenu predali, zamonašili i odmetnuli od zatečene uloge dodeljene rodjenjem. Odmetnici od ovog sveta, našli su jedan novi svet obasjan jasnim svetlom Bića koje je naša prava priroda. Pod tim svetlom godine zajedničkog života prošle su u dalekom korejskom manastiru.
„Prijateljstvo u zenu se gradi postepeno tako što zajedno izučavamo zen, na malom prostoru, bez privatnosti. Sve znamo jedni o drugima, nema skrivanja i obmane. Kao u braku, ali bez seksa. Pomažemo jedni drugima kad padnemo i izgubimo početnički žar. Onima koji misle da su mudri udaramo po egu. Čuvamo i lečimo jedni druge. Kad prođu godine, gledamo jedni na druge kao na braću (ili sestre ako su monahinje) i to je duboko, iskreno prijateljstvo, koje se ne može porediti sa površnim, brzim prijateljstvima kakva su danas sve češća. Zasnivaju se na traganju za istinom, na zajedničkom naporu kroz saosećanje i nesebičnost.“- Okvang Sunjim
*
Predavanje će se održati:
u ponedeljak 26. juna, u 19h
u CENTRU ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU- Birčaninova 21
*
Cena ulaznice 500 din. Prodaja karata na ulazu na predavanje.
DOBRO DOŠLI!

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...