ExploreZ: međunarodni festival – na turneji u Beogradu

30.09.2017. | 12:00

Šta ćemo sa Budućnošću?

ZID Teatar, Community Art & Performance Centar iz Amsterdama, organizuje međunarodni festival ExploreZ, od 25.septembra do 1.oktobra 2017. Ovaj posebni, treći po redu  ExploreZ festival je – na turneji u Beogradu, glavnom gradu Srbije u saradnji sa BITEF Polifonijom.

Ovo treće izdanje festivala se realizuje u bliskoj saradnji sa POD Teatrom iz Beograda i BITEF Polifonijom, zvaničnim pratećim programom BITEF festival. Festival je podržan od strane Ambasade Holandije u Beogradu i deo je EU projekta Caravan Next.

ZID Theater iz Amsterdama koji uspesno vodi rediteljka Karolina Spaic, iz Beograda, predstavlja raznovrstan program sa pozorišnim stvaraocima, gostima – predavačima, lokalnim stanovništvom i mladim umetnicima iz Srbije i Holandije. Aktivnosti festivala će se pored Beograda, odvijati i u selu Brezovica na planini Rudnik i selu Dobanovci, opština Surčin.

“Želimo da započnemo novi dijalog o tome kako umetnost može doprineti oblikovanju budućnosti našeg sveta”
ističe Karolina Spaić, umetnički direktor festivala

Najvažniji program u Beogradu je : Događaj 24h – zatvaranje ExploreZ Srbija festivala i zatvaranje BITEF Polifonije koji počinje 30.septembra u 12h i traje do 1.oktobra u 12h.

Ljubav, hleb i priče – Događanje 24 sata je multidisciplinarni program sa predstavama, performansima, pozorišnom turom, muzikom i interaktivnim dešavanjima. Ceo program se desava u prostoru CZKD – Centra za Kulturnu Dekontaminaciju.

Program će početi u 12h ceremonijom otvaranja sa svim učesnicima, diskusijom sa publikom i prezentacijom rada Sebe Bakkera glumca ZID Teatra: Oči glumca i svet koji se brzo menja.

Nova predstava ZID Teatra LjUBAV SADA, u kojoj učestvuje 15 glumaca i 2 muzicara iz Amsterdama – od 12 do 70 godina starosti biće prikazana u 17h.

Noćni program će se nadalje sastojati od pozorišnog koncerta POD Teatra sa oko 100 učesnika  Hleb & Pesme sa muzikom, pevanjem i ritualima različitih kulturnih i etničkih grupa iz Srbije i gostiju Holandije, zatim sledi performans performans Kako sam i ja postala rasista, a da to nisam shvatila Andrade Simo, rumunske glumice, a u 24.00 se izvodi nova predstava Porodice Bistrih Potoka.

Posle se nastavlja raznovrsni noćni program mladih umetnika; a ujutru od 8.00 do 12.00 će biti završni Doručak & Priče sa komšilukom.

Svi su pozvani da se pridruže ovom 24satnom događaju  i podele ovo jedinstveno umetničko iskustvo.

Subota 30.09. i Nedelja 01.10.
Ljubav, hleb I priče – Događaj 24h u saradnji sa BITEF Polifonijom

Subota 30.septembar:

12.00 Zvanično otvaranje
13.00 Oči glumca i svet koji se brzo menja, predavanje-performans Sebo Bakker ZID Teatar
15.00 Dijalog posle predstave : Ja verujem da umetnost može…moderator Dijana Milosevic (DAH Teatar)
17.00 LjUBAV SADA – predstava ZID Teatar Amsterdam,
20.30 BREAD&SONGS – POD Teatar , pozorišni koncert sa muzikom, pevanjem i ritualima različitih kulturnih i etničkih grupa iz Srbije i Holandije; uvodno izlaganje Sandra Trienekens
22.00 Kako sam i ja postala rasista bez da sam shvatila, performans Andrada Simo Rumunija/Holandija
24.00 INTIMA – performans Božidar Mandić & Porodica bistrih potoka
1.00 – 8.00 noćni program – lične ispovesti, različiti umetnici: koncerti, filmovi, performansi, video radovi
8.00 – 11.00 Doručak i priče sa (iz) komšiluka (igra Pripovedači)
11.00 – 12.00 Zatvaranje festivala ExploreZ i BITEF Polifonije

 

Više o programu
Tokom nedelju dana, istraživaćemo  i prezentovati raznovrstan program pozorišnih stvaraoca, lokalnog stanovništva i mladih umetnika. Holandski i srpski stvaraoci, istraživači i stanovnici će raditi zajedno i istraživati moć angažovanja u umetnosti i društvu. Šta možemo postići, promeniti ili pokrenuti? ZID Theater je dobro poznat u Holandiji po veoma priznatom pristupu rada u kome su povezana umetnost, kultura i društvo. Istražujemo mogućnosti da podelimo ovaj pristup sa profesionalcima i učesnicima iz Srbije i da zajednički razmišljamo o budućnosti ove saradnje.

Ovaj program je omogućila Ambasada Kraljevine Holandije i Holandski fond za kulturu.

ExploreZ je deo projekta CARAVAN NEXT – široko rasprostranjenog evropskog projekta o teatru zajednice www.caravanext.eu

Za više informacija posetite: https://www.zidtheater.nl/explorez/  ili

http://festival.bitef.rs/Bitef-polifonija/426/Ljubav-hleb-i-price.shtml

Kontakt za dalje informacije:

Jelena Milošević – PR saradnik: Jelena.milosevic.oruk@gmail.com/ Mob: 0692500959

Karolina Spaić – umetnički direktor: karolina@zidtheater.nl / Mob: +31641041754 ili 0638274554

Branka Bajić – umetnički ko-direktor: bajic.branka@gmail.com/ Mob. 0638809386

“The European commission support for this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...