Izložba Nesaslušane priče i panel diskusija o migrantskoj krizi

02.10.2017. | 17:00

U svojoj zemlji se nisam osećala sigurno ni za sebe ni za svoje dete, nisam mogla da radim… Mesto u kojem sam živela nije bilo sigurno. Živeti je postajalo sve teže. Bilo je trenutaka kada nisam mogla da dišem. Osećala sam se samom, bespomoćnom, sve više padala u depresiju, i sve to me mučilo silno. Shvatila sam da ne mogu više da živim tamo. Odlučila sam da odem iz svoje zemlje. Putovali smo godinu dana do Srbije. (Mariam, 34 godine, Avganistan)

Centar za kulturnu dekontaminaciju ostvaruje “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, posvećen integraciji migrantskih i lokalnih zajednica duž takozvane “Balkanske rute” stvaranjem zajedničkih primernih narativa i praksi koje neguju dijalog i uzajamno razumevanje.

Kroz aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, otvaramo prostor za dijalog i integraciju migrantske i lokalne zajednice, kako bi se podigao nivo svesti u lokalnim zajednicama o njihovim novim susedima. Našim aktivnostima obraćamo se direktnim potrebama obe zajednice dajući im prostor da se izraze, da daju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenom “izbegličkom krizom”.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe„Nesaslušane priče“  i otvorenu debatu s predstavnicima civilnog sektora  koji se bave pitanjima izbeglica u EUInfo Centar, u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu, 2. oktobra 2017. u 17 časova.

Zbog ogranicenih kapaciteta, molimo vas da svoj dolazak potvrdite slanjem poruke na mejl info@euinfo.rs

U okviru projekta realizujemo onlajn izložbu digitalnih fotografija „Nesaslušane priče“ koje su prikupljene tokom 2017. godine na terenu u izbegličkim kampovima, kao i fotografije nastale u okviru radionice digitalne fotografije realizovane u junu ove godine u Domu omladine Beograda.

Izbeglice pored svog oskudnog prtljaga nose sa sobom teret rata, genocida, siromaštva, političkog i društvenog prevrata, ali nose i svoje uspomene, svoju kulturnu baštinu. U prošlosti su izbeglice putovale s koferima, danas putuju noseći mobilne telefone, kao nekom vrstom digitalnog prtljaga. Mobilni telefon je nezamenljivo sredstvo za opstanak u migraciji, jer se koristi za kretanje između svetova, za prevođenje jezika, za slanje poruka porodicama kući, za pravljenje planova za budućnost u zemljama destinacije. Dajući im glas, omogućavajući im da predstave svoje ideje i mišljenje, zajedno sa građanima zemlje u kojoj žive, od presudnog je značaja u borbi protiv rasističkih, ksenofobičnih i sklerotičnih stavova.

Na debati ćemo se baviti različitima temama vezanim za procese integracija i uspostavljanju poverenja između migrantskih i lokalnih zajednica kroz interakciju u različitim formatima, o iskustvima OCD koje rade s migrantima i političkih aktera u vezi sa migratornim politikama EU, o važnosti  podsticanja informisanosti, razmene znanja, iskustava, uticanja na promenu stavova o važnim društvenim pitanjima javnosti u Srbiji, kao što su zaštita ljudskih i manjinskih prava, rodna ravnopravnost ili nediskriminacija.

Partneri na projektu su Zoukak theater (Bejrut), Symbiosis (Solun) i Centar za mirovne studije (Zagreb)

Projekat se finansira iz MATRA programa ambasade Kraljevine Holandije.

Autor fotografije je Clemence Beugnot, nastale tokom radionice Nesaslušane priče.


Svečano otvaranje online izložbe Nesaslušane priče
i panel diskusija o migrantskoj krizi

Ponedeljak, 2. oktobar 2017. od 17.00 do 18.30
EU info centar, Kralja Milana 7, Beograd

17:00 – 17:20 Svečano otvaranje online izložbe digitalnih fotografija  Nesaslušane priče

17:20 – 17:50 Panel diskusija – Migranti u Srbiji i migratorne politike EU
Nikola Bizel, šef operacija, Delegacija EU u Republici Srbiji
Žarka Radoja, Kontrapress
Lola Joksimović, CZKD, autorka projekta “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”
Jovana Vinčić, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila

18:00 – 18:30 Panel diskusija – Iskustva civilnog društva u radu sa migrantima
Jelena Ilić, ADRA
Irena Stojanović, PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija
Ana Trifunović, Beogradski centar za ljudska prava
Gordan Paunović, Info Park
Violeta Marković, JRS – Jezuitski izbeglički servis
Moderator panela: Aleksandar Obradović, CZKD

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...