Šta je nama populizam?

31.10.2017. | 19:00

U utorak 31. oktobra u 19 sati u CZKD-u, Peščanik u saradnji sa Fabrikom knjiga i uz podršku forumZFD-a, organizuje tribinu na kojoj govore: Jan-Werner Müller, Vesna Pešić i Dubravka Stojanović. Razgovor vode Svetlana Lukić i Dejan Ilić.

U političkoj teoriji i širem javnom prostoru populizam je fenomen koji privlači sve veću pažnju. Od brexita, preko pobede Trumpa u SAD, velikog uspeha desničarskih stranaka na nedavnim izborima u Nemačkoj i Austriji, do manjakvo demokratskih ili otvoreno neliberalnih režima u Mađarskoj, Rusiji, Poljskoj ili Turskoj, a i u Srbiji – populizam se provlači u analizama ovih krupnih događaja kao nit koja ih povezuje u tolikoj meri da se govori o populističkom talasu koji je zapljusnuo svet. Pa ipak, oko samog pojma populizma i dalje se vodi rasprava – šta je populizam, da li je svaki populizam opasan, kakve su njegove posledice po društvo, po EU, svet…

Na tribini će biti reči o samom pojmu populizma, o njegovim konkretnim manifestacijama u raznim sredinama, posebno u Srbiji: može li se populizmom nazvati način vladanja sadašnjeg režima i ako može, šta to konkretno znači.

Jan-Werner Müller je profesor političkih nauka na Univerzitetu Princeton. Prošle godine je objavio akademski bestseler „Šta je populizam“ (objavljen na srpskom u izdanju Fabrike knjiga), u kojem se bavi događajima u Britaniji, SAD, Mađarskoj i Turskoj.

Vesna Pešić, sociološkinja, govoriće o elementima populizma u tekućim događajima u Srbiji. Pored bogatog naučnog i političkog iskustva, ona pažljivo prati i analizira događaje u Srbiji u tekstovima koje redovno objavljuje na Peščaniku.

Dubravka Stojanović, profesorka istorije sa Beogradskog univerziteta, u više svojih knjiga bavila se demokratijom i ulogom elita u uspostavljanju političkog poretka u Srbiji. Posebno se bavi problemom koji ona vidi kao neku vrstu domaćeg, srpskog populizma.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...