Festival „The Unforeseen“ 2017

17.11.2017. | 17:00

Dani eksperimentalnog filma “Nepredviđeni” započeti su 2016. kao odgovor na izostavljanje kategorije eksperimentalni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma  i marginalnu poziciju eksperimentalnog filma u filmskom aparatu u Srbiju. U međuvremenu je kategorija vraćena na festival , a u duhu postavljenih ciljeva da ova smotra bude odraz savremenih i neslućenih odgovora na poziv na eksperiment i slobodno mišljenje filma “Nepredviđeni” se ove godine pretvaraju u vrlo up-to-date internacionalnu selekciju eksperimentalnog i underground filma kakva još nije koncipirana u ovdašnjim festivalskim krugovima. Uređivačkom timu su se pridružili članovi nezavisne filmske laboratorije i audiovizuelne inicijative “Kino pleme” sa namerom da festivalsku ponudu obogate presekom savremenog analognog eksperimentalnog filma, animacije i dokumentaraca, koji dolaze iz krugova nezavisnih filmadžija koji opstaju da rade na ovim formatima i produkcija koje nastaju u okviru filmskih laboratorija širom sveta, kao savremenog odgovora na kino klub prošlost.

Dvodnevna, strogo koncentrisana festivalska ponuda će ove godine biti podeljena na nekoliko kustosiranih takmičarskih ciklusa u okviru programa „Kinoskop“ od velikog broja radova koji su pristigli na raspisani konkurs festivala i Kino plemena, kao i u okviru digitalne Showcase selekcije koja pruža osvežavajući uvid u savremene tokove eksperimentalnog filma drugog dana.

U okviru Kinoskop programa “Strukturni zalet“ bavimo nekih od radikalnijih ili ekscentričnijih eksperimenata sa formom, brzinom i optičkim igrarijama, te možete pogledati novi film kanadskog reditelja Arona Zigersa “Sve se okreće” koji se bavi restrukturisanjem nauke u animatorskim procesima. “Expired Document“  je program koji objedinjuje filmadžije koji rade na razmeđi dokumentarnog filma, formalnog eksperimenta, fikcije i eseja, neretko koristeći trake sa isteklim rokom trajanja, a među njima su se našli filmovi kanađanina Majka Roloa „Poslednje emitovanje“, elegični nekrolog razaranja radio stanice i prekinute ljudske komunikacije i “Plus Ultra” španskog dvojca Samuela Delgada i Helene Miron koji ispituju špansku kolonizatorsku prošlost sa vrlo neobičnim filmskim jezikom. „Vizuelna muzika“ nas dočekuje sa kompendijumom apstraktnih animacija slikanih na traci ili saturisanih optičkim printanjem filma, poput Lune, meksičkog  filmskog istraživača Ernesta Bake, koji spaja ples, apstrakciju i minerale koji orbitiraju ili kanađanke Leslie Supnet koji se u svom filmu “Vreme koje je stalo”  bavi odnosom katastrofičnih slika iz medija  i apstrakne reprezentacije traume…

„Filmski dnevnik“ je program koji objedinjava lične i lirske kvalitete super 8 i 16mm formata i filmovanu poeziju : auralni portreti muzičara (letonska rediteljka Ieva Balode i „Hrizanteme“), queer čitanje Homerove Odiseje (meksikanka Annalisa D Quagliata sa „Kalipsom“) ili enigmatični prikaz neoćekivane ljudske topline  (francuzi Lo i Victor – „Kuća je tamo”)

Dva posebna programa su proslava trogodišnjice Live Soundtracka, događaja koji već tri godine uspešno okuplja domaću elektronsku i elektroakustičnu scenu u vidu muzičkih pratnji pratnji za avangardne i alternativne kratke filmove i animacije i gostovanje hrvatske filmske laboratorije Klubvizije SC  i voditeljke laba Branke Valjin.

Drugog dana festivala (subota, 18. novembar) u žiži je digitalni ekspremintalni film. Program počinje u 18 i 30 časova retrospektivnom selekcijom filmova ruskog autora Vadima Klimova, koji je prošle godine bio zastupljen sa jednim filmom u takmičarskom programu Festivala.

Retrospektiva filmova ruskog pisca (njegov roman „Kompanjoni“ sledeće će godine biti objavljen i na srpskom jeziku) i izdavača (časopis „Опустошитель“) Vadima Klimova obuhvata četiri kratkometražna filma „Lepo i neživo“ (2004), „Predmeti melanholije“ (2006), „Ručak“ (2007) i „Grimasa“ (2014), koje je snimio unutar apokrifne „art-terorističke“ grupe „Nihil“. Stvarajući kombinaciju (i parodiju) poetike Mihaela Hanekea i strukturalno-narativne logike filma „Prošle godine u Marijenbadu“ (1961) Alena Renea i Alena Rob-Grijea, Klimov daje postironičnu metaperspektivu na relaciji slika-vreme-slika-nasilje. Na prošlogodišnjem izdanju festivala The Unforeseen bio je predstavljen filmom „Alja, Polja i klonovi Polje“ (2006).

Nakon toga je predavanje Dragana Dimčića, profesora montaže na Fakultetu dramskih umetnosti, pod nazivom ’’Surovi film’’.

Surovi film – Da li je moguć film koji aktivira najdublje slojeve bića i oslobađa svest od iluzije pojavnog sveta? Da li je moguć film kao alhemijski katalizator unutrašnjeg preobražaja? Utopijska vizija jednog umetnika-mistika iz prve polovine 20. veka, u procepu između dva sveta, sna i jave, stvarnog i iluzije, ludila i „normalnosti“…

Od 20 časova je selekcija digitalnih eksperimentalnih filmova, a nakon toga je proglašenje pobednika, koje će ove godine publika svojim glasovima odabrati.

PETAK, 17. NOVEMBAR
17:00

OTVARANJE FESTIVALA
17:15

PROGRAM KINOSKOPA NA THE UNFORESEEN:

Filmski dnevnik
Vizuelna muzika
Struktur(al)ni zalet
Istekli (film)

Dva posebna programa su proslava trogodišnjice Live Soundtracka, događaja uspešno okuplja domaću undeground elektronsku i elektroakustičnu scenu u vidu muzičkih pratnji pratnji za avangardne i alternativne kratke filmove i animacije i gostovanje hrvatske filmske laboratorije Klubvizija SC i voditeljke laba Branke Valjin.

20:15
PREDSTAVLJANJE FILMSKE LABORATORIJE KLUBVIZIJA SC & LIVE SOUNDTRACK PT. I

21:15
PROSLAVA TRI GODINE LIVE SOUNDTRACKA/
KLASIČNI ANIMATORSKI CIKLUS

Nastupaju:
Kezz & Nikola Marinković
Manja Ristic & Igor Stangliczky
Lebdi
Old Soviet Dogs

____________________________________________________

SUBOTA, 18. NOVEMBAR

18:30
RETROSPEKTIVA VADIMA KLIMOVA

19:00
PREDAVANJE PROF. DRAGANA DIMČIĆA:
SUROVI FILM

20:00
DIGITALNI FILM

1. Alex Hovet „Countercharge“ (12:48)
2. Alexei Dmitriev „The Sadness Will Not Last Forever“(4:36)
3. Di Hu „Ecstasy“ (12:42)
4. Di Hu „Passage“ (11:10)
5. Emperor Bikutoru „Japonica Monogatari“ (12:31)
6. Tom Bogaert „Pepsi, Cola, Water“ (9:18)
7. Hrvoje Zalukar „Projekat Zalukari“ (11:32)

21:30
PROGLAŠENJE POBEDNIKA

_____________________________________________________

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ulaz je besplatan, računamo na vaše donacije za muzičke događaje.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...