Nevermind 40: Pank u Muzičkom bioskopu Jovana Bačkulje, Pank u SFRJ

15.11.2017. | 19:00

Pank u SFRJ

Posebno ćemo se osvrnuti i na recepciju i produkciju u SFRJ, odnosno na onovremeni i savremeni veoma specifični politički kontekst koji bitno usložnjava „našu priču“, posebno kada je čitamo sa kraja i možemo posmatrati duge linije razvoja ideja i muzičkih eksperimenata.

Uređuje: Jovan Bačkulja. Prilozi: Neven Korda (Ljubljana), Dragomir Križić (Sarajevo), i gost iznenađenja.

Ciklus se nastavlja svake srede u novembru 2017 (8. novembar, 15. novembar,  22. novembar,  29. novembar), i u decembru: 8. i 13. decembra.

Novembar – decembar 2017

Komemorativni skupovi i spektakli povodom 40. rodjendana panka u 2016. godini širom sveta, pri čemu je najveći – onaj u Londonu – podržala upravo Kraljica Elizabeta, izazivaju nas na kontra-govor, na otimanje panka kao resursa budućnosti iz zagrljaja muzejskih vitrina u kojima su izložene majice Sex Pistolsa i u kojima je simbolički ovaj pokret uzapćen. Danas se analitičari uglavnom slažu da je do ogromnog socijalnog i ekonomskog raslojavanja, čije vulgarno jasne rezultate danas živimo, došlo upravo sredinom 1970ih, i u razmatranju konteksta ovog poraza posleratne vizije drugačijeg pravednijeg sveta, mi ćemo se baviti onim što je pank učinilo prelomom, subverzijom i pobunom, javnim, kritičkim raskidom sa licemernim, zvaničnim ali i tadašnjim kooptiranim kontrakulturnim narativima. Parodično ćemo se uokviriti obeležavanjem 40. godina od izlaska albuma Nevermind The Bollocks grupe The Sex Pistols, i ciklus Nevermind 40 daje vam instrukciju za čitanje naših programa: Ne obraćajte pažnju na starost ove pobune jer i dalje je aktuelna, kao i: Ne obraćajte pažnju na spektakle koji pank sahranjuju u staklene vitrine. Zajedno ćemo napraviti vodič kroz dostupne filmove i ostalu građu na internetu, osmislićemo način da se fragmentisanoj i mistifikovanoj priči o pubuni oporavi kontekst.


Više o programu ciklusa pogledajte ovde.

Više o otvaranju ciklusa pročitajte ovde. 

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...