Razgovor: Smrznuti magarac i drugi fenomeni

20.11.2017. | 18:00

Razgovor povodom izlaska knjige eseja Branislava Jakovljevića
Smrznuti magarac i drugi eseji u izdanju MostArta i LINKS-a.
Razgovaraju: Branislav Jakovljević, Damir Arsenijević i Saša Ilić
CZKD sala na prvom spratu

O knjizi SMRZNUTI MAGARAC I DRUGI ESEJI

Eseji Branislava Jakovljevića, sakupljeni u ovoj knjizi, reprezentuju deo njegovog vanakademskog rada koji je posvećen performativnim praksama izvan pozorišta, odnosno različitim izvedbama, prevashodno na političkoj pozornici Srbije. Hronološki, oni zahvataju period od kraja Miloševićeve vladavine sve do današnjih dana. U Jakovljevićevim tekstovima može se pratiti transformacija autokratskog nasleđa devedesetih u kulturi i politici, koje ne samo da onemogućava uspostavljanje demokratije već dovodi do iskrivljenja percepcije aktera ovog „političkog teatra“, na čijoj sceni magarac usled autoritarnog usijanja uobrazi da se nalazi u snežnoj oluji i umire od promrzlina. Ovaj paradoks možda najbolje opisuje probleme koje je Jakovljević uočio u domaćoj političkoj praksi i minuciozno ih elaborirao.

Poseban kvalitet Jakovljevićevog pisanja predstavlja njegova dramaturgija koja je u nekim antologijskim esejima, kao što su „Tekst i propast“, „Δ. Δ. Δ.“ i „Politički performansi Slobodana Miloševića“, brehtovski ogolila one nevidljive političke mehanizame, čije kobno delovanje je ostavilo traga širom Jugoslavije.

O učesnicima:

Branislav Jakovljević
Predaje na Katedri za pozorište i studije izvođenja Univerziteta Stanford u Kaliforniji. Njegovu prvu knjigu Daniil Kharms: Writing and the Event (2009) objavio je Northwestern University Press, dok je druga Alienation Effects: Performance and Self-Management in Yugoslavia, 1945-1991. objavljena kod University of Michigan Press. Jakovljevićevi tekstovi objavljivani su u naučnoj i stručnoj periodici u SAD, Engleskoj, Srbiji, Španiji, Poljskoj, Hrvatskoj i drugde.

Damir Arsenijević
Teoretičar je književnosti i psihoanalize kao i psihoanalitičar u treningu. Predaje angloameričku književnost i kritičke teorije na Univerzitetu u Tuzli. U okviru Fulbright programa, u akademskoj 2011/2012. godini, bio je gostujući profesor na odsjeku za retoriku, University of California, Berkeley. U svojim teorijskim i umjetničkim intervencijama otvara prostor za emancipacijsku politiku nakon genocida. Jedan je od suosnivača međunarodne platforme Studije Jugoslavije, koja je produkcioni prostor za interakciju umjetnosti, teorije, obrazovanja i politike. Autor je knjige Forgotten Future: the Politics of Poetry in Bosnia and Herzeogovina (Nomos, Baden-Baden, 2010) i urednik knjige Unbribable Bosnia and Herzegovina: The Fight for the Commons (Nomos, Baden-Baden, 2015). Dobitnik je nagrade „Leverhulme Trust fellowship“ za projekat Love after Genocide.

Saša Ilić
Pisac i urednik izdanja.


Audio snimak razgovora poslušajte ovde. 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...