Dobar primer novog optimizma 2017: Corax

09.12.2017. | 12:00

Skupština „Novog Optimizma“ jednoglasno je donela odluku da ovogodišnju nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeli karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu.

U subotu, 9. decembra 2017. godine u 12h biće održan susret sa prijateljima i podržavaocima rada Coraxa povodom svečanog proglašenja laureata nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“.

Učesnici programa:
Predrag Koraksić Corax
karikaturista, laureat nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“;
Ivan Čolović
osnivač i urednik „XX veka“, etnolog, antropolog, borac za ljudska prava;
Branka Prpa
istoričarka;
Mijat Lakićević
novinar „Novog magazina”;
Igor Galo
glumac, reditelj, producent; autor filma „Corax“;
Program vodi:
Željko Bodrožić
glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Kikindske“ i potpredsednik NUNS-a;

Na skupu će biti premijerno pušten kratki film Igora Gala „Corax” koji je snimljen 2010. godine na Braču (Hrvatska). U filmu, kroz intimni razgovor sa jugoslovenskim glumcem, prikazan je portret cenjenog srpskog karikaturiste.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u 19:00 h u Novom Sadu, u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I), nagrada „Dobar primer Novog Optimizma” će biti svečano dodeljena Coraxu. Nagradu će uručiti prošlogodišnji laureati Rodoljub Šabić i Saša Janković.


Rekli su o Coraxu:

„Tačno je da Koraksovi portreti naših ludih vlastodržaca i članova njihove svite – svedeni na osnovne karakterne crte, onako kako to rade  veliki umetnici – uglavnom pokazuju mračne likove. Međutim, treba primetiti šta se događa s mrakom ovih likova kad je on u Koraksovim crtežima likovno predstavljen, otelovljen, primetiti da tada mrak, ako se tako može reći, izlazi na svetlost dana. Postaje vidljiv i čitljiv. I mi se, gledajući ove slike, pitamo: zar ovo trpim, zar se ovoga plašim, zar se ovoga ne stidim?”
Ivan Čolović

„Čudesne i naizgled tako daleke zime ‘96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu… Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas. Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Korksovom grafičkom iskazu.“
Dušan Makavejev 

„…silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora…“
Bora Ćosić 

„Neverovatna je njegova sposobnost da iznađe sve nove i nove metafore i karikature u kojima oslovljava komplikovane političke situacije.“
Vladimir Pištalo

„Corax je sjajan portretist, čiji gegovi od jedne sličice imaju genijalnost Charlieja Chaplina. Coraxovi crteži uvijek su bez teksta, što je samo po sebi znak crtačke i pripovjedačke virtuoznosti, ali je u njima često više narativnih slojeva, nataložene i razvedene priče, nego u svim novinskim komentarima, književnim esejima i antropološkim studijima posvećenim današnjoj Srbiji.”
Miljenko Jergović

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...