Javni razgovor: Voda kao društveno dobro

07.12.2017. | 18:00

Mreža za teoriju i praksu društvenih dobara zajedničko.org organizuje razgovor na temu vode kao društvenog dobra (commons). Učesnici iz Beograda i Sarajeva podeliće svoja lokalna istraživanja i iskustva u borbama za čistu i dostupnu vodu, nakon čega ćemo diskutovati o tendencijama ka privatizaciji izvorišta i vodosnabdevanja i o alternativnim oblicima vlasništva i upravljanja vodnim dobrima.

Govore:
Nana Pilavić – Jedan grad jedna borba, Sarajevo
Vladimir Simović – Centar za politike emancipacije/ Levi Samit Srbije, Beograd
Predrag Momčilović – Zajedničko.org / Organizacija za političku ekologiju „Polekol“

Još krajem 2002. godine Ujedinjene Nacije su proglasile vodu „društvenim i kulturnim dobrom“. Od tada do danas širom planete palalelno sa neoliberalnom privatizacijskom invazijom na ovaj dragoceni prirodni resurs vode se mnoge bitke za vraćanje vodog bogatstva pod javnu upravu.

U regionu je vodosnabdevanje i dalje uglavnom u rukama lokalnih komunalnih službi, no oštra kampanja protiv često objektivno neefikasnih i nefunkcionalnih javnih preduzeća najavljuje okretanje ovih usluga ka tržišnoj logici. Svedoci smo svakodnevnog narušavanja kvaliteta uz smanjenje dostupnosti, koju prati dodatno povećanje cena za finalne korisnike. Umesto da se upravljanje strateškim resursima unapredi u javnom interesu, sve češće dolaze inicijative za javno-privatna partnerstva i autsorsovanje, čime privatni kapital malo po malo obrće igru u svoju korist, čineći sve težim demokratsku kontrolu nad živtno važnim resursima. Kao koristan koncept za regulaciju i upravljanje prirodnim dobrima pojavljuju se the commons to jest zajednička ili društvena dobra. Društvenim dobrom van pritiska i tržišta i neoliberalne države upravlja zajednica; zajednica od njega ima koristi zadovoljavajući svoje zajedničke potrebe; takav zajednički resurs neguje za svoje dobro kao i za dobrobit budućih generacija.

Zajedničko.org je mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji se u svom radu bave izučavanjem, očuvanjem i unapređenjem društvenog dobra u pravnom, ekonomskom i organizacionom smislu kroz istraživanje, javno zagovaranje i razvoj javnih politika kao i različite obrazovne i informativne programe.

Realizaciju aktivnosti mreže zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.


Audio snimak razgovora poslušajte ovde. 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...