Kolokvijum i tribina o temi: Radomir Konstantinović i mi

18.12.2017. | 12:00

U ponedeljak 18. decembra 2017. kolokvijum i tribina o temi: RADOMIR KONSTANTINOVIĆ I MI, povodom knjige KONSTANTINOVIĆ.HRONIKA Radivoja Cvetićanina.

Govori BRANKA ARSIĆ, profesorica sa Univerziteta Kolumbija iz Njujorka: u 12 sati drži Kolokvijum O PRIJATELJSTVU, a u 18 sati je gost govornik na tribini O KONSTANTINOVIĆU.  Na Tribini učestvuju i Borka Pavićević i autor knjige Radivoj Cvetićanin.

BRANKA ARSIĆ na Univerzitetu Kolumbija predaje na odseku za englesku i  uporednu književnost, i direktorka je diplomskih studija. Pisala je o Melvilu, Emili Dikinson i više drugih značajnih autora, a knjige joj objavljuju najprestižniji američki, posebno univerzitetski izdavači. Sarađuje u najuticajnijim internacionalim časopisima. Školovala se u Beogradu, gde je doktorirala na Filozofskom fakultetu. Konstantinovićem kao autorom bavila se najviše u vezi sa njegovim romanom “Dekartova smrt”. Upravo tokom priprema za ovaj dolazak u Beograd, objavljeno je da je dobila najveću američku nagradu za non-fiction radove – za teorijsku studiju BIRD RELICS: GRIEF AND VITALISM IN THOREAU koju dodeljuje Asocijacija za moderne jezike.

Knjiga “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” Radivoja Cvetićanina na 815 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i delu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića.

Izdavači Dan graf (Danas) iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca ističu da je u pitanju NAJVEĆA BIOGRAFIJA SAVREMENE SRPSKE KNJIŽEVNOSTI.

Autor knjige “Konstantinović. Hronika” RADIVOJ CVETIĆANIN (1947) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srpskim listovima Politici i Borbi, i u nedeljniku NIN, a suosnivač je i nezavisnog dnevnika Danas, čiji je komentator. Priređivač je knjige “Nova Evropa”, o diplomatskim izveštajima Miloša Crnjanskog. Bio je savetnik predsednika Srbije Ivana Stambolića, i predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića. Prvi je ambasador Srbije u Hrvatskoj. Tu dužnost obavljao je od 2005. do 2009. godine. O ambasadorskim danima, 2012. objavio je dnevnik “Zagreb indoors”.

Autor u knjizi ovako predstavlja Radomira Konstantinovića:

“Dete profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, koje je progovorilo ne na srpskom nego na francuskom, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni istoričar, urednik, dramatičar, savetnik ministra, filozof, memoarist, angažovani intelektualac napokon – predvodnik antimiloševićevske Druge Srbije tokom krvavog raspada Jugoslavije. Beketov prijatelj. Prijatelj Bore Ćosića, ali i Miće Popovića, Krleže i Žike Stojkovića, Žike Berisavljevića i Ivana Stambolića, Kasima Prohića i Ota Bihaljija Merina, stanovnik Subotice, Beograda, Ivanjice i Rovinja. Hedonist i asketa. Višestruki laureat i zaboravljen čovek. To je Radomir Konstantinović, kad pročitate ovu „Hroniku“. U njenom starom, dobrom značenju, reč renesansni pristaje upravo njemu: čovek je obilnog dara. On nije pisac jedne knjige i jedne teze. Tvorac je, naprotiv, obimnog, raznovrsnog, klasičnog dela srpske književnosti i filozofije. Pisac stranica nedostižne lepote, mudrosti i vedrine”.

Rekli su o Cvetićaninovoj knjizi:

“I onda mu se … nad grobom pojavio jedan temom opsesionirani novinar, i priredio mu vjerojatno najtemeljitiju biografsku kroniku u povijesti srpske i inih južnoslavenskih književnosti … po mnogo čemu veliku i lijepu, koja se čita bez daha”. Miljenko Jergović, Jutarnji list, 5. avgust 2017
„Ovog leta taj resurs (knjiga na srpskom jeziku) obogaćen je izvrsnom knjigom Radivoja Cvetićanina Konstantinović. Hronika.” Latinka Perović, Istina.ldp.rs 4. septembar 2017.
„Cvetićaninova monografija jedinstvena je književnopovijesna sinteza, uporediva jedino možda s Kronologijom o Krleži Stanka Lasića“. Mile Stojić, Radio Sarajevo, 8. septembar 2017.
„Ovo je veliki poduhvat“. Bora Ćosić, Parobrod, iz Berlina, 17. septembar 2017
„To je čudo od knjige“. Filip David, Parobrod Beograd, 19. septembar 2017.
„To je veličanstvena knjiga“. Slobodan Šnajder, Cum grano salis, Tuzla, 23. septembar 2017.
„Čudesno djelo o ocu Druge Srbije“. Boris Pavelić, Novi list Rijeka, 25. septembar 2017.
“Ovaj čitalac tvrdi da se radi o biografiji, znalački i sa strašću ispisanoj, biografiji kakvu ni jedan drugi naš pisac nije dobio”. Teofil Pančić, Vreme, 2. novembar 2017.
“Cvetićaninova knjiga je epski poduhvat”. Vladimir Zorić, Univerzitet Notingem, na okruglom stolu Insittuta za filozofiju, 21. novembar 2017.
“Velika knjiga o velikom piscu kakvu nema nijedna južnoslavenska književnost, niti ijedan južnoslavenski pisac”. Marija Mitrović, profesorica Tršćanskog univerziteta, na Sajmu knjiga u Puli, 9. decembar 2017.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...