Nevermind 40 – Pank u Muzičkom bioskopu Jovana Bačkulje: Pank u SFRJ

08.12.2017. | 19:00

Posebno ćemo se osvrnuti i na recepciju i produkciju u SFRJ, odnosno na onovremeni i savremeni veoma specifični politički kontekst koji bitno usložnjava „našu priču“, posebno kada je čitamo sa kraja i možemo posmatrati duge linije razvoja ideja i muzičkih eksperimenata. Uređuje: Jovan Bačkulja. Gosti: Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf (Pančevo), Ivan Velisavljević (Beograd), Boris Ilić (Užice).

  1. i 22. novembra na ovu temu govorili su i: Damir Pavić Septik (Subotica), Zdenko Franić (Zagreb), uz priloge Nevena Korde (Ljubljana) i Dragomira Križića (Sarajevo)

Ciklus se odvija svake srede u novembru 2017 (8. novembar, 15. novembar,  22. novembar,  29. novembar), i u decembru: 8. i 13. decembra.

Novembar – decembar 2017

Komemorativni skupovi i spektakli povodom 40. rodjendana panka u 2016. godini širom sveta, pri čemu je najveći – onaj u Londonu – podržala upravo Kraljica Elizabeta, izazivaju nas na kontra-govor, na otimanje panka kao resursa budućnosti iz zagrljaja muzejskih vitrina u kojima su izložene majice Sex Pistolsa i u kojima je simbolički ovaj pokret uzapćen. Danas se analitičari uglavnom slažu da je do ogromnog socijalnog i ekonomskog raslojavanja, čije vulgarno jasne rezultate danas živimo, došlo upravo sredinom 1970ih, i u razmatranju konteksta ovog poraza posleratne vizije drugačijeg pravednijeg sveta, mi ćemo se baviti onim što je pank učinilo prelomom, subverzijom i pobunom, javnim, kritičkim raskidom sa licemernim, zvaničnim ali i tadašnjim kooptiranim kontrakulturnim narativima. Parodično ćemo se uokviriti obeležavanjem 40. godina od izlaska albuma Nevermind The Bollocks grupe The Sex Pistols, i ciklus Nevermind 40 daje vam instrukciju za čitanje naših programa: Ne obraćajte pažnju na starost ove pobune jer i dalje je aktuelna, kao i: Ne obraćajte pažnju na spektakle koji pank sahranjuju u staklene vitrine. Zajedno ćemo napraviti vodič kroz dostupne filmove i ostalu građu na internetu, osmislićemo način da se fragmentisanoj i mistifikovanoj priči o pubuni oporavi kontekst.

 

8. novembar 2017. 19h
Velika sala CZKD
Beyond good and evil – S one strane dobra i zla[1]

Osvrnućemo se na aktuelne procese normalizacije, brendiranja i muzealizacije panka koji nas provociraju da danas o njemu govorimo. Kakve veze imaju jedan arheolog, jedna soba u Denmark Street i rast cena nekretnina u Londonu? Koji su politički profili prvog i drugog talasa panka, pa nam je ovaj proces amortizacije toliko ružan?
Mićun Ristić, Aleksandra Sekulić i domaćin: Jovan Bačkulja

15.11., 22.11., i 8. 12. 2017. u 19h
Velika sala CZKD (Paviljon Veljković)
Pank u SFRJ

Posebno ćemo se osvrnuti i na recepciju i produkciju u SFRJ, odnosno na onovremeni i savremeni veoma specifični politički kontekst koji bitno usložnjava „našu priču“, posebno kada je čitamo sa kraja i možemo posmatrati duge linije razvoja ideja i muzičkih eksperimenata. Uređuje: Jovan Bačkulja. Gosti: Srđan Marković Đile, Dragan Ambrozić, Damir Pavić Septik (Subotica), Zdenko Franić (Zagreb), Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf (Pančevo), Ivan Velisavljević (Beograd), Boris Ilić (Užice), uz priloge Nevena Korde (Ljubljana) i Dragomira Križića (Sarajevo)

29. novembar 2017. 19h
Sala na spratu, CZKD
Holidays in the Sun

Džon Lajdon (John Lydon) je autor pesama koje su potresle državu, narod, ali nikada dovoljno institucionalnu poeziju. Da li je „Holidays in the Sun“ možda najbolja pesma Hladnog rata? Kako danas oživeti značenje pesama grupe Stiff Litle Fingers, a kako one od Sham 69? Zašto su tekstovi Gang of Four i Pop Group danas tako moćni? Predložite i vi poeziju, tekstove i  Urednici: Aleksandra Sekulić i Ivan Velisavljević

Upozorenje: nemojte donositi memorabilije, a nećete ih ni zateći. Ovaj ciklus biće namenjen kritičkom mišljenju, a ne memorijalizaciji. Ako ne uspemo, napravićemo izložbu sa vitrinama i mrtvim uspomenama.

Dobrodošli su snimci (audio i video) koje možemo razmotriti za digitalizaciju i analizu u programu, inače koristimo filmove, spotove, arhivu i ostale materijale koji su dostupni na internetu i zajedno pravimo vodič kroz fragmentisanu istoriju panka, po internetu razbacanu i dekontekstualizovanu.

Program CZKD Bioskop 2017 podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

[1] „She ’s beyond good and evil“, Pop Group

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...