Nevermind 40 – Pank u Muzičkom bioskopu Jovana Bačkulje: Postpunk

13.12.2017. | 19:00

CZKD Bioskop
Nevermind 40 – Pank u Muzičkom bioskopu Jovana Bačkulje
13. decembar 2017. 19h
Velika sala CZKD

Postpank. Gost: Koja (DISCIPLIN A KITSCHME)

Ono što se zove post-punk otrglo se bilo kakvoj drugačijoj kategorizaciji, jer je otvoreni prostor slobode i nezavisne scene, posle ritualnog pročišćenja rokenrola koje su uspešno obavili prvi i drugi talas panka, bio uzavreo od ideja i eksperimenata koji su promenili mnogo toga, a negde i sve. Učestvuju: Koja, Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić.

Ovaj program je finale ciklusa Nevermind 40 u 2017. godini. Nastavićemo ove programe i u 2018. godini, a dosadašnji programi (video i audio snimci) i prilozi saradnika biće dostupni na sajtu CZKD.

 

Ciklus se odvijao svake srede u novembru 2017 (8. novembar, 15. novembar,  22. novembar,  29. novembar), i u decembru: 8. i 13. decembra.

Komemorativni skupovi i spektakli povodom 40. rodjendana panka u 2016. godini širom sveta, pri čemu je najveći – onaj u Londonu – podržala upravo Kraljica Elizabeta, izazivaju nas na kontra-govor, na otimanje panka kao resursa budućnosti iz zagrljaja muzejskih vitrina u kojima su izložene majice Sex Pistolsa i u kojima je simbolički ovaj pokret uzapćen. Danas se analitičari uglavnom slažu da je do ogromnog socijalnog i ekonomskog raslojavanja, čije vulgarno jasne rezultate danas živimo, došlo upravo sredinom 1970ih, i u razmatranju konteksta ovog poraza posleratne vizije drugačijeg pravednijeg sveta, mi ćemo se baviti onim što je pank učinilo prelomom, subverzijom i pobunom, javnim, kritičkim raskidom sa licemernim, zvaničnim ali i tadašnjim kooptiranim kontrakulturnim narativima. Parodično smo se uokvirili obeležavanjem 40. godina od izlaska albuma Nevermind The Bollocks grupe The Sex Pistols, i ciklus Nevermind 40 daje vam instrukciju za čitanje naših programa: Ne obraćajte pažnju na starost ove pobune jer i dalje je aktuelna, kao i: Ne obraćajte pažnju na spektakle koji pank sahranjuju u staklene vitrine. Zajedno ćemo napraviti vodič kroz dostupne filmove i ostalu građu na internetu, osmislićemo način da se fragmentisanoj i mistifikovanoj priči o pubuni oporavi kontekst.

 

Do sada održani programi:

  1. novembar 2017. 19h

Velika sala CZKD

Beyond good and evil – S one strane dobra i zla[1]

Osvrnućemo se na aktuelne procese normalizacije, brendiranja i muzealizacije panka koji nas provociraju da danas o njemu govorimo. Kakve veze imaju jedan arheolog, jedna soba u Denmark Street i rast cena nekretnina u Londonu? Koji su politički profili prvog i drugog talasa panka, pa nam je ovaj proces amortizacije toliko ružan?

Mićun Ristić, Aleksandra Sekulić i domaćin: Jovan Bačkulja

15.11., 22.11., i 8. 12. 2017. u 19h

Velika sala CZKD (Paviljon Veljković)

Pank u SFRJ

Posebno ćemo se osvrnuti i na recepciju i produkciju u SFRJ, odnosno na onovremeni i savremeni veoma specifični politički kontekst koji bitno usložnjava „našu priču“, posebno kada je čitamo sa kraja i možemo posmatrati duge linije razvoja ideja i muzičkih eksperimenata. Uređuje: Jovan Bačkulja. Gosti: Srđan Marković Đile, Dragan Ambrozić, Damir Pavić Septik (Subotica), Zdenko Franić (Zagreb), Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf (Pančevo), Ivan Velisavljević (Beograd), Boris Ilić (Užice), uz priloge Nevena Korde (Ljubljana) i Dragomira Križića (Sarajevo)

 

  1. novembar 2017. 19h

Sala na spratu, CZKD

Holidays in the Sun

Džon Lajdon (John Lydon) je autor pesama koje su potresle državu, narod, ali nikada dovoljno institucionalnu poeziju. Da li je „Holidays in the Sun“ možda najbolja pesma Hladnog rata? Kako danas oživeti značenje pesama grupe Stiff Litle Fingers, a kako one od Sham 69? Zašto su tekstovi Gang of Four i Pop Group danas tako moćni? Predložite i vi poeziju, tekstove i  Urednici: Aleksandra Sekulić i Ivan Velisavljević

Dobrodošli su snimci (audio i video) koje možemo razmotriti za digitalizaciju i analizu u programu, inače koristimo filmove, spotove, arhivu i ostale materijale koji su dostupni na internetu i zajedno pravimo vodič kroz fragmentisanu istoriju panka, po internetu razbacanu i dekontekstualizovanu.

 

Program CZKD Bioskop 2017 podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

[1] „She ’s beyond good and evil“, Pop Group

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...