Svedočanstvo – istina ili politika

17.12.2017. | 18:00

Svedočanstvo – istina ili politika
Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova
Izložba i konferencija

Centar za kulturnu dekontaminaciju, Muzej savremene umetnosti Beograda i Institut za filozofiju i društvenu teoriju srdačno vas pozivaju na otvaranje izložbe Svedočanstvo – Istina ili politika, u četvrtak 14. decembra u 18h, u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu.

Osim izložbe, održaće se i konferencija Svedočenje. Poezija. Jezik. od 14. do 17. decembra 2017. godine u IFDT i CZKD.
Izložba i konferencija se organizuju kao deo projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslo venskih ratova.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB)
Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rjo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Roman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

Konferencija će biti održana na engleskom jeziku i BHS, a biće obezbeđen i simultani prevod.

Bazu projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i Jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava. U oktobru prošle godine objavljen je poziv umetnicima za učešće u projektu.

Umetnici su pozvani da se bave ispitivanjem, s jedne strane materijalnog aspekta svedočanstava (zvukom i glasom) i, s druge, samim sadržajem – političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim kontekstom u različitim ključnim momentima svedočanstava. Izložba radova 16 umetnika i umetničkih parova  nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Izložba će biti otvorena od 14. decembra 2017. do 29. januara 2018. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.
Više informacija na http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/

 

SVEDOČANCTVO. POEZIJA. JEZIK.

Svedočenje je čin učestvovanja kao i čin govorenja sa mnogim adresantima u isto vreme, bilo da se odnosi na one koji svedoče o situaciji, na samu situaciju svedočenja ili na adresiranje koje konstituiše razne govornike. Istovremenost prostora i vremena stvara oduvek promenljiv skup singularno/pluralnih društvenih odnosa, intimnih i političkih, koji deluje i posle samog čina svedočenja i stvara se iznova pri svakom slušanju. Raznolikost društvenih odnosa u osnovi svedočenja čini odnos sa realnošću složenim, bilo da se radi o iskustvu ili o onome što se sluša. Takav odnos čini nestabilnim zahtev slušaoca koji zahteva Istinu, celovito značenje koje bi konstituisalo svedoka kao Subjekta ili generičkog Subjekta, kao i svedočenje činjeničnim situacijama koje bi se imenovalo Događajem.

Ko svedoči i kome se svedoči? Koji su društveni odnosi koji se stvaraju kroz jezik i čemu sam jezik svedoči? Kako se jezik odnosi prema vremenu govornika, govorenom i svedočanstvu? Ako pretpostavimo da je prisutnost u samoj osnovi svedočenja, kako se ona odnosi na njene aktere? Kako prisutnost postaje otelovljena u jeziku? Kako uspostavljanje svedočenja utiče na njegove procedure u različitim vremenima i mestima i da li postoje međuveze izmedju ovih scena? Konačno, da li je Holokaust postao paradigma za sećanje i koji su njeni uticaju na različitim mestima? Da li poezija i proza nude ulazak ili izlazak iz svedočenja, sećanja i samog jezika? Ako je poezija Holokausta i proze postala kanonizovana kao jezik sećanja, postavlja se pitanje kako utiče na sećanje jugoslovenskih ratova i komemoracije drugih ratova?

Partneri projekta: Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Beograd; Muzej savremene umetnosti, Beograd; Boem, Beč, Austrija; Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT Transeuropa), Rovereto, Italija; Istorijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo; Filozofski fakultet Sarajevo, Centar za kulturnu i socijalnu popravku, Banja Luka; Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung (IOS), Regensburg, Nemačka

Više informacija na http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/

 

Program konferencije

Sreda, 13. decembar 14:00h – Konferencija za štampu u CZKD (Birčaninova 21)

 

Četvrtak, 14. decembar – Institut za filozofiju i društvenu teoriju 1. sprat (Kraljice Natalije 45) 

10:00 – 12:00 Panel 1: Paul Celan kao paradigma čitanja i pisanja svedočanstva Moderira: Sanja Bojanić
Učesnici: Bertrand Badiou, Ecole Normale Superieure (FR); Sue Vice, University of Sheffield (UK); Pajari Räsänen University Helsinki, (FI)

12:30 – 14:00 Paul Celan: Svedočenja o zavičaju (“Ort meiner eigenen Herkunft”. Heimat, Und Ich?), Petar Bojanic IFDT (SR)

15:00 – 17:00 Panel 2: Paul Celan danas
Moderira: Srđan Prodanović (IFDT)
Učesnici: Michael Eskin, Upper West Side Philosophers, Inc. (USA); David Coury, University of Wisconsin (USA); Nina Čolović, lingvistkinja i istraživačica, Srpsko narodno vijeće/Filozofski fakultet, Zagreb i Aneta Lalić, Odeljenje za kulturu, Srpsko narodno vijeće (HR)

Petak, 15. decembar – Institut za filozofiju i društvenu teoriju 

10:00 – 12:00 Panel 3: Jugoslovenski ratovi i svedočenje
Moderira: Mónica Cano (CAS SEE)
Učesnici: Asmir Kujović, Pisac, (BiH); Lidija Dimkovska, Pisac, (SLO/MAC); Andrijana Kos-Lajtman, Univerzitet u Zagrebu (HR)

12:30 – 14:00 Poezija u mukama tranzicije, Senadin Musabegović, šef Odeljenja za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

15:30 – 17:30 Panel 4: Retorika, politika i poezija posle jugoslovenskih ratova
Moderira: Olimpa Loddo (CAS SEE)
Učesnici: Jay Surdukowski, Sulloway & Hollis / Senior Fellow Humanity in Action (USA); Elizabeta Šeleva, Univerzitet Ćirila i Metodija u Skoplju (MAC); Goran Lazičić, AU Institute for Slavic Studies University of Graz (AUT)

19:00 – Okrugli sto i čitanje poezije o ratovima u Jugoslaviji, CZKD
Svi učesnici koji imaju predavanja na tu temu uključujući i Davida Coury
Moderira: Noa Treister (CZKD/Ucitelj neznalica)
Pesnici: Andrijana Kos-Lajtman (HR); Darko Cvijetić (BiH); Lidija Dimkovska (SLO/MAC); Senadin Musabegović (BiH)

Subota, 16. decembar – CZKD 

10:00 – 12:30 Panel 5: Jezik i predstavljanje jugoslovenskih ratova
Moderira: Davide Pala (CAS SEE)
Učesnici: Olivera Marković-Savić, University of Priština (KM); Šeherzada Džafić, Univerzitet u  Bihaću (BiH); Darija Davidović, University of Vienna (AUT), Selma Zulić Šiljak i Lejla Somun-Krupalija, nezavisne istraživačice (BiH)

13:00 – 14:30 Svedočenje i odbrana: poetski svet nasilja 21. veka, Cornelia Grabner – UK Lancaster University

16:00 – 17:00 Ne gubiti nit. Surovi januar – jedan mesec u životu Pola Selana, Bertrand Badiou

17:30 – 19:00 Okrugli sto o poeziji Pola Selana
Svi učesnici koji imaju predavanja na temu, uključujući i Roberta fon Halberga (Robert von Hallberg) i Metjua Bozvela (Matthew Boswell)
Moderira: Aleksandar Pavlović

20:00 – Koncert: Onaj Dječak

Nedelja, 17. decembar – CZKD

10:00 – 12:00 Panel 6: Konflikti u perifernom kapitalizmu
Moderira: Mišo Kapetanović (CAS SEE)
Učesnici: Cornelia Grabner – Mexico, Lancaster University (UK); Robert von Hallberg, Claremont McKenna College (US); Danijela Majstorović, University of Banja Luka (BiH)

12:30 – 14:00 Mahmoud Darwish – Svedok i svedočanstvo, Marzuq AlHalabi, Van Leer Jerusalem Institute (IL)

15:30 – 17:00 Panel 7: Spomen obeležja i afekti
Moderira: Marco Abram OBCT
Učesnici: Matthew Boswell, University of Leeds (UK); Cherilyn Elston, University of Reading (UK);

19:00 – Okrugli sto i čitanje poezije o perifernom kapitalizmu
Svi učesnici koji imaju predavanja na temu, kao i Majkle Eskin (Michael Eskin) i Džej Surdukovski (Jay Surdukowski)
Moderira: Đurđa Trajković IFDT
Pesnici: Cherilyn Elston (UK); Marzuq Al Halabi (IL); Ramiz Huremagić (BiH); Asmir Kujović (BiH)

 

Simultani prevod je obezbeđen.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...