Ponovo pos(v)etimo svedočenje

18.01.2018. | 13:00

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej savremene umetnosti iz Beograda pozivaju Vas na Dan pos(v)ete svedočenju u četvrtak, 18. januara, u okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova.

Otvaramo u 13:00 sati Vođenjem kroz izložbu “Svedočanstvo – Istina ili politika” u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2), posle vođenja je zajednički ručak, a od 18:00 sati u CZKD-u (Birčaninova 21) film “Muškarci ne plaču” i razgovor sa režiserom Alenom Drljevićem.

Zbog ograničenog broja učesnika u Vođenju molimo vas da se prijavite do 17. januara na e-mail: noa.treister@gmail.com

 

O izložbi:

Bazu projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova čini audio arhiv od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i Jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstva. Izložba radova 15 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB)

Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rosman-Kis (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.

 

O filmu: „Muškarci ne plaču“

Deset muškaraca su jedini gosti u zabačenom planinskom hotelu. Oni su ratni veterani, nekadašnji pripadnici različitih vojski koje su međusobno ratovale na području bivše Jugoslavije. Tu su kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću. Nekadašnji antagonizmi ponovo izlaze na površinu. Dolazi do sukoba među veteranima i projekat se raspada. Međutim, okolnosti dovode do toga da veterani počinju delovati zajednički i vremenom shvataju da je među njima mnogo više sličnosti nego razlika koje ih razdvajaju. Film je doživeo uspešnu premijeru na prošlogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gde je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija. Na 15. Zagreb Film Festivalu osvojio je glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film.

Režiser: Alen Drljević

Alen Drljević je rođen u Sarajevu. Diplomski film „Prva plata“ doneo mu je nominaciju za Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. Član je Evropske filmske akademije. Kao asistent režije radio je na hit-filmovima Jasmile Žbanić „Grbavica“ (2006), „Na putu“ (2010) i „Za one koji ne mogu govoriti“ (2013).

http://svedocanstvo-imenovatitoratom.org/

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...