Predstava Crvena: Samoubistvo nacije

09.03.2018. | 20:00

U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo.1999. godine, UN su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

Kada dozvolimo sebi da pomislimo da je problem koji se tiče ženskih prava i rodne ravnopravnosti donekle rešene poražavajući podaci nam ipak pokazuju drugačije. Žene kao žrtve diskriminacije i fizičkog, psihološkog, seksualnog nasilja proističu iz predstave žene koja treba da bude potčinjena muškarcu i koja nema slobodu da sama odlučuje o svom telu jer strahuje od burne reakcije društva i manjka razumevanja. Grupa muškaraca koja u predstavi na simboličan način poseban akcenat stavljaju na problem političkog agitovanja i propagiranja zabrane abortusa gde se na taj način žena poistovećuje sa objektom koji je kriv za lošu demografsku sliku u Srbiji. Politika ograničavanja abortusa ne povećava stopu nataliteta, već doprinosi porastu smrtnosti i zdravstvenih problema žena usled nestručno i nelegalno obavljenih abortusa. Stoga, ovaj problem nije problem samo grupice žena koje se glasno bore, već problem svih nas da podržimo žene kako bi bez stida i srama mogle da koriste svoje pravo na abortus koje je u saglasju sa pravom žene da raspolaže svojim telom.

Koncept, režija i dizajn scene: Vojislav Arsić
Izvedbeni tekst i dramaturgija: Milena Bogavac

Igraju: Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Sovilj, Zoran Pajić, Zoltan Pletl, Anđelko Beroš, Janko Cekić, Aleksandar Jovanović, Uroš Milojević, Uroš Mladenović, Uroš Novović, Marko Panajotović, Alek Surtov, Stefan Uroš Tešić, Jovan Zdravković

Originalna muzika: Bojana Vunturišević
Scenski pokret: Andreja Kulešević

Stručni saradnici i saradnice: Jelena Bogavac, Aleksandar Bulajić, Nađa Duhaček, Maja Maksimović

Više o Reflektor teatru i predstavi pročitajte na: http://reflektorteatar.rs/crvena-samoubistvo-nacije/
Cena karte je 700 RSD.
Za studente i srednjoškolce cena karte je 400 RSD.
Za one koji poseduju Light Card i grupe studenata/srednjoškolaca cena karte je 350 RSD.
Karte možete rezervisati na broj: 0603008886
Online rezervacija: http://reflektorteatar.rs/rezervisi/
Od ovog meseca, karte možete kupiti i na sajtovima:
http://gigstix.com/
http://www.kupime.com/grad/beograd 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...