Projekcija filma „Dubina dva“

28.03.2018. | 18:00

„Dubina dva“ je dokumentarni film koji kombinacijom svedočenja albanskih preživelih žrtava i srpskih policajaca i snimaka mesta zločina osvetljava događaje u kojima je pre 19 godina na Kosovu stradao veliki broj civila, kao i tajnu operaciju premeštanja njihovih tela u masovne grobnice u Srbiji.

Autor filma je Ognjen Glavonić, a nastao je u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo. Premijerno je prikazan na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2016. godine, a nakon toga i na velikom broju festivala širom sveta. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrade 64. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Budimpešti, Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma Dokufest, londonskog Festivala dokumentarnog filma „Open City“, Festivala Sankt Petersburga „Poruka čoveku“, i drugih.

Film je deo inicijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici, Batajnica inicijativa za memorijal: http://www.batajnicamemorialinitiative.org/sr.

Ulaz na projekciju je slobodan.
Projekcija je u okviru izložbe „MKSJ:Slučaj Kosovo 1998-1999″

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...