Promocije knjige “Program za individualno odvikavanje od pušenja” Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije

29.03.2018. | 13:00

Promocija knjige “Program za individualno odvikavanje od pušenja” autorke Ike Pešić, dr sci med, šefice Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije biće održana 29. marta. 2018. godine, sa početkom u 13 sati.

Program je namenjen lekarima i drugim zdravstvenim radnicima u zdravstvenim ustanovama Srbije sa ciljem da se oni bolje upoznaju sa metodama odvikavanja od pušenja, kako bi se proširilo pružanje stručne pomoći pušačima u Srbiji, na koju Zakonom imaju prava.

Odvikavanje od pušenja je jedna od šest mera koje doprinose uspešnoj kontroli upotrebe duvana prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovom merom se značajno smanjuje epidemija oboljevanja i umiranja uzrokovanih upotrebom duvana.

U Kliničkom centru Srbije u Klinici za pulmologiju već 28 godina radi Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja, koje u radu sa pušačima primenjuje individualni pristup. Stručni tim Savetovališta uvodi nove  metode i tehnike rada odvikavanja od pušenja i savremenu opremu, kroz stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu i sopstvenim iskustvom u radu sa pušačima. Pristup u radu je prilagođavan našem kulturološkom podneblju i mentalitetu ljudi. Uspešnost u odvikavanju od pušenja iz godine u godinu raste, tako da se u prvim godinama 20% do 30% osoba trajno odviklo od pušenja, da bi danas iznosio preko 60% .

U dvadesetosmogodišnjoj praksi Savetovalište je zbrinulo desetine hiljada pušača individualnim programom. Izvršeno je preko 20.000 pregleda pulmologa i preko 2300 pregleda drugih specijalista, najčešće kardiologa i otorinolaringologa.  Među pušačima koji su došli da bi ostavili pušenje preko 50% je već imalo dijagnostikovane respiratorne i kardiovaskularne bolesti. Kliničkim pregledima koji su prethodili početku odvikavanja od pušenja, među pušačima bez tegoba i dijagnostikovanog oboljenja, otkriveno je 38 slučajeva raka pluća (samo kod petoro otkriven je rak u početnoj fazi), kod sedam rak grla i kod 43 hronična opstruktivna bolest pluća.

Stručnjaci Savetovališta pomažu drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji u edukaciji svojih kadrova i prilikom otvaranja sopstvenih savetovališta.

Na promociji će govoriti recenzenti knjige, predstavnici Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Srbije, autor knjige i pacijenti koji će pričati o svom iskustvu sa individualnim programom odvikavanja. Na kraju će Ana Ćetković pročitati svoje stihove koje je napisala sa ciljem da skrene pažnju na problem pušenja cigareta.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...