FORA – Radionice digitalne fotografije i Forum Teatra

16.04.2018. | 11:00

Naš pristup socijalnoj (migrantskoj) integraciji utemeljen je u Habermasovoj teoriji komunikativnih aktivnosti o razvijanju solidarnosti među grupama, koje obezbeđuje novo/a znanje/a o tome kako se društvena integracija konstruiše kroz događaje zajednice, koje uključuju kulturne vrednosti, posvećenost i prakse zajednice i lične interakcije među članovima tih zajednica 

FORA (lat. Forum, fora) je projekat koji promoviše međusobne integracije migrantskih i lokalnih zajednica kroz stvaranje pozitivnih narativa i politika o interkulturalnom dijalogu, solidarnosti i društvenom angažovanju građana i građanki, i međusobnog razumevanja kroz vežbe inkluzivnog građanstva koje olakšavaju koheziju i jačaju socijalnu pripadnost zajednice.

U okviru projekta FORA kroz učešće u aktivnostima koje koriste metodologiju kulture i umetnosti, suprotstavićemo se diskriminaciji, čime će građani obe zajednice postati osetljivije i tolerantnije, ali i otpornije radikalizaciji društva. Ovakav pristup razvija ljudske odnose koji vrednuju maštu, kreativnost i kreativni izraz, jer su nužni za tolerantan i demokratski javni prostor.

Promena stavova prema međusobnim razlikama od anksioznosti i brige do radoznalosti i inspiracije, pozitivno će uticati na društvenu sredinu i smanjiti socijalne tenzije i potencijal za sukob u vreme političkih kriza. Projektne aktivnosti pozivaju građane da aktivno učestvuju u procesu prihvatanja migranata, namesto pasivnog posmatranja situacije, te vraćaju lokalnom stanovništvu osećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom. S druge strane, migrantska zajednica dobije neagresivnu i poštujuću pažnju lokalnih zajednica građana, kao i obostrano prevladavanje strahova i nesporazuma. Aktivnosti projekta su osmišljene da osnaže pojedince i razvijaju svoje lične i kolektivne resurse i posebno će biti korisno za one koji su suočeni sa teškim okolnostima, kako hronično, tako i tokom konkretne krize. Na osnovu razmene znanja i iskustava doprinosimo razvoju zajednica u skladu sa njihovim potrebama i posebnostima. Podsticanjem informisanosti utičemo na promenu stavova o važnim društvenim pitanjima kao što je zaštita ljudskih i manjinskih prava i rodna ravnopravnost i nediskriminacija

Radionica digitalne fotografije i radionica Forum teatra koje su aktivnosti projekta FORA predstavljaju dobar način da definišemo svet oko sebe ali i da menjamo realnost u kojoj živimo. U toku 5 dana trajanja radionica, 25 učesnika će raditi zajedno, na stvaranju sadržaja, razmenjivaće iskustva, znanja, ali i upoznavati se bolje sa kulturom i vrednostima obe ciljne grupe.

Radionicu digitalne fotografije vodi Stefana Savić, umetnica i trajaće 5 dana u terminu od 11 do 13.30 časova

Radionicu Forum teatra vodi edukator Demir Mekić i trajaće 5 dana, u terminu od 14 do 16 časova

Radionica Forum teatra održava se u Centru za kulturnu dekontaminaciju, dok se Radionica digitalne fotografije realizuje u prostorijama Društvenog centra ADRA u Borči od 16. do 20. aprila 2018. (http://adra.org.rs/ ).

Prevoz za učesnike radionica do/od Borče, kao i ručak u pauzi, su obezbeđeni.

FORA radionice Centar za kulturnu dekontaminaciju Beograd realizuje u saradnji sa Društvenim centrom Adra od 16. do 20. aprila 2018. godine.
Zbog ograničenog broja učesnika molimo vas da se prijavite slanjem kratke biografije na: luna@czkd.org do 12. aprila 2017. Učešće je besplatno i možete se prijaviti za obe radionice.
Radionica je deo projekta FORA koji se realizuje uz podršku Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i programa Evropa za građane i građanke.

Na naslovnoj fotografiji: Fotografija iz voza, neposredno nakon što je jedan momak završio pesmu koju je pevao svojoj majci na mobilni. Ovo je voz koji kreće za Šid iz Preševa i u vagonu su samo izbeglice jer domaće stanovništvo neće da se vozi s njima. (Autorka fotografije Ana Perović)

Fotografije radionica: Lola Joksimović, Stefana Savić, Duška Terzić, Jovana Pantić


Pogledajte film FORA koji predstavlja rad na projektu i radionicama

Više o projektu FORA pogledajte ovde

Preuzmite FORA: Policy recommendations on integration in Europe sa ovog linka.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...