Live Soundtrack 36 – Koreografije u eksperimentalnom filmu

06.04.2018. | 20:00

Teatar Mimart & Kino pleme/ Pavle Popov / Geneza Kineza / Monarm / Braće Grim

Po 36. put, audiovizuelna inicijativa Kino Pleme i CZKD bioskop pozivaju vas na događaj Live Soundtrack u okviru kojeg okupljamo domaću elektronsku i elektroakustičnu scenu u vidu stvaranja zvučnih pratnji za dela klasičnog i savremenog eksperimentalnog filma i animacije.

Ovo izdanje će po mnogo čemu biti drugačije te prvi put u okviru događaja imamo čast da ugostimo dvoje mladih igrača / performera iz jedne od najstarijih alternativnih teatarskih trupa na našim prostorima, Teatra Mimart – Radeta Ra-ra Obradovića i Katarinu Bućić. Oni će otvoriti događaj sa improvizovanom koreografijom na temu muzike koju su za potrebe LS performansa komponovali članovi Kino pleme ansambla, a koja će poslužiti kao savršen uvod u filmsku tematiku večeri.

U nastavku večeri, predstavljamo vam četiri elektronska projekta koji će izvoditi muziku za ciklus „Koreografije u eksperimentalnom filmu“. Klasični ples će biti zamenjen pokretom i apstraktnim gestovima ; tradicionalne baletske tačke će se odvijati u oblacima i u višestrukim ekspozicijama, tela plesača če biti tranformisana u kolažima animiranih formi i iliuzionističkim video pejzažima. Osećajni svet če biti iskomuniciran pomoću asocijativnih slika i halucinantnih epizoda koje tvore mikro koreografije na obodima logike, svesti i psihosenzornog doživljaja.

 

Performans :

Teatar Mimart / Rade Ra-ra Obradović I Katarina Bućić

muzika : Kino pleme/ Old Soviet Dogs

Teatar Mimart je jedan od prvih alternativnih teatara u EX-YU osnovan 1984. godine u Beogradu. Nela Antonović, osnivač, direktor i reditelj Teatra MIMART, kao magistar tehničkih nauka istražuje sa saradnicima transmedijalnim postupkom nove kodove kroz otvoren proces. Fokus našeg rada je na fenomenima društva, jer savremenost određuju fenomeni: geo-politički, socijalni, ekonomski, tehnološki, ekološki medijski, komunikacijski i kulturološki. U eri sveopšte težnje ka vizualizaciji i spektaklu kao modelu društvenog i kulturnog života, MIMART teatar u diskreciji traga za smislom savremene umetnosti i mogućnostima performansa kao sredstva komunikacije i promena. Neverbalni teatar prevazilazi sve barijere: jezičke, geografske, političke, etičke, etničke, sociološke…

http://www.teatarmimart.org.rs/

Rade Ra-ra Obradović je poslednje dve godine član Mimarta, performer, igrač i diplomirani pedagog koji istražuje svoje telo i relaciju između sebe i drugih tela, sebe i prostora. Komunikacija i energija koja se emituje služi za stvaranje, dekonstrukciju i ponovno uvođenje u svesnost u trenutku izvođenja, kako između performera tako i između performera i publike. Trudi se da stvori nove pokrete i organski, apstraktno iskaže, iskritikuje, prenese i uključi sve u svoju rezonantnost.

Katarina Bućić je rođena 1995. godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju baletsku školu „Lujo Davičo“, smer klasičan balet. Diplomirala je na Institutu za umetničku igru, smer savremena igra. Trenutno je na master studijama i radi kao asistent na Institutu za umetničku igru. Sarađivala je sa mnogobrojnim koreografima i pedagozima iz inostranstva. Voli da peva, igra hip hop, čita i gleda naučnu fantastiku

Muziku za filmove u okviru ciklusa “Koreografije u eksperimentalnom filmu” rade :

 

Pavle Popov

„Ono što je posebno zanimljivo kod Pavlove muzike je osećajnost koja izbija iz svake njegove note, posvećenost i zaljubljenost u detalje, on slika dok svira, a te slike nas prate danima štagod da radimo. Pavle je panker među minimalistima, Jeff Buckley u društvu neo-klasičara, roker koji sanja otvorenih očiju i narator koji zajedno sa vama traži kako će priča da se završi.“ Ivan Lončarević, Pop Depresija

https://pavlepopov.bandcamp.com/

Svira muziku za film : Shirley Clarke – A Moment in Love (USA, 1956. 11’)

 

Geneza Kineza

„…on pristupa dvosmislenom , tajanstvenom govoru izvanredno poetičnom. U čitavom njegovom opusu otkriva se takodje čitav aluzivni sistem erotične vrste. Ovaj erotizam ostaje latentan, jedva dodirnut, sugerisan. Nikad nije grubo ili čak vulgarno saopšten. U njegovim različitim poduhvatima, ne zamišljamo ga, kao opsednutu ličnost, medjutim, performans je za njega elemenat lirskih izliva, sredstvo kojim se dospeva u srećan zanos, način da se razbiju norme realnosti, da se razruše kategorije i poremete klasifikacije…“

https://soundcloud.com/genezakineza

Svira muziku za film : Peter Weiss – Studie II : Hallucionationer (SWE, 1952, 10’) (REMIX)

Monarm

Izbegavajući suvoparni algoritam muzičkog rešenja potpisnik projekta Monarm, Vukašin Miličić, pokušava sačuvati bit improvizacije a opet u granicama minimal eksperimentalnog tehna kako bi sačuvao prostor za buduće učesnike istog projekta, najčešće gitarskog karaktera. pokušava dovesti noviji zapadni talas elektronike na analognim i softverskim rešenjima svoje muzike poput Kiasmos-a, Jon Hopkins-a i Dark Side-a. Pored Monarm projekta tu je i solo rad u žanru filmske muzike sa kojom se očekuje neko buduće predstavlljanje.

https://soundcloud.com/vukasinmilicic_emonarm/sets/e-monarm-vukasin-milicic-1

Svira muziku za filmove :

Sara Kathryn Arledge – Introspection (USA, 1946, 7’)

Ernesto Baca – Luna (MEX, 2017, 9’)

Braće Grim

Браће Грим (Braće Grim) je projekat dvojice muzičara iz Italije I Finske koji su se sreli u Beogradu u kom trenutno žive I rade –  Matteo Trevisan (sheeba exp, CONGEDO, Deep Lead Coloured Cloud) i Joonas Parviainen (DF5K, noosa).

Matteo je pod pseudonimom Sheeba Exp objavio Walden Session EP (2014 ga je izdala etiketa iz Bolonje Spettro Records), konceptualni album koji istražuje odnos bitka I prirode, inspirisan eksperimentalnom poezijom Andree Zanzotto. and freely inspired by the experimental poetry of Andrea Zanzotto. Sheeba Exp je kontemplativna muzika koju prožimaju eteričnim tonovi i introspektivna raspoloženj, a njegovo prvo LP izdanje, Exit Tragedy, očekuje se u toku ove godine. Matteo je takođe aktivan u elektronskom,spoken word I free jazz projektu CONGEDO, I jedan je od organizatora italijanskog festivala elektronske i eksperimentalne muzike Bologna Elettrica.

https://soundcloud.com/sheeba-project

Joonas je pevač I gitarista cloud metal benda DF5K iz grada Oulu u severnoj Finskoj. Bend je deo klupskog kolektiva Boys Do Cry koji se sastoji od mnogobrojnih talentovanih muzičara sa finske elektronske scene. Joonas ima I solo ambijentalni projekat „noosa“ u kome stvara fragilniju muziku koja polako evoluira. Organizovao je nekoliko malih muzičkih festivala u Helsinkiju, a takođe je I DJ koja iza sebe ima nastupe u Malti, Litvaniji, Danskoj…)

https://soundcloud.com/noosaj

Sviraju muziku za film : Ed Emshwiller – Scape-Mates (USA, 1972, 10’ / isečak)

 

Foto: Srđan Veljović

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...