Poema beogradske pobjednice / poetsko-scensko iskazivanje i svjedočenje sa unakrsnim ispitivanjem

27.04.2018. | 20:00

Ramiz Huremagić
Poema beogradske pobjednice
poetsko-scensko iskazivanje i svjedočenje sa unakrsnim ispitivanjem

Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i Krokodil pozivaju vas na poetski performans Poema beogradske pobjednice, 27. aprila 2018. od 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Performans se održava u okviru konferencije „Svedočanstvo. Komemoracija. Blagostanje“ iz projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočenja u komemoraciji jugoslovenskih ratova. Ramiz Huremagić iz Sarajeva je gost KROKODILove kuće za pisce tokom aprila meseca. On je ujedno i 66. autor – gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce.

Čak 94 odsto ispitanika u anketi dnevnog lista „Danas“ početkom 2018. godine reklo je da ne zna ni za jedan ratni logor u Srbiji, a njih 71 odsto nije čulo da je neki grad tokom rata bio pod opsadom četiri godine. Za opsadu Sarajeva zna 23 odsto, Vukovara 3 odsto, Knina 2 odsto ispitanika.

Mnogi još uvijek kažu, te sa pregršt argumenata koje nude, i danas tvrde: „U Beogradu je sve počelo“, „Za sve je kriv Beograd“. Autor Ramiz Huremagić, rođen, odrastao i proratovao u Cazinu, gradiću na sjeverozapadu Bosne, u neposrednom svjedočenju, javnom iskazivanju, te kroz unakrsno ispitivanje – između sebe i sebe, sebe i poezije, sebe i Pobjednice, sebe i publike – donosi Beogradu Poemu beogradske pobjednice.

Sa svojim iskazivanjima, riječima i stihom, u neposrednom javnom svjedočenju, autor će pod zakletvom poeziji, jer mu je samo ona mogla poroditi Pobjednicu, da iskazuje i svjedoči o tome „šta je to bilo u njegovoj bliskoj prošlosti“, da li je stvarno moguće tvrditi da je „sve u tom Beogradu počelo“ i koliko znamo jedni o drugima, o istorijskim događajima, o samima sebi… Koliko Beograd zna o Cazinu, a Cazin o Beogradu. Pred Čovjekom, Pobjednicom i Poezijom odgovaraće i na sva postavljena pitanja.

Istovremeno, autor hoće da svojom Pobjednicom svjedoči trenutku kad će iz Beograda opet „sve početi“. Da svjedoči o spremnosti da se budućnost piše radi budućnosti, a ne zbog prošlosti.

Biografija Ramiza Huremagića

Rođen je 1972. Godine u Cazinu, živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa u Kardifu u Velikoj Britaniji. Topovsko meso u čizmama od 1992-1995. Radio na istragama organizovanog kriminala preko devet godina.

Ko-autor je, sa književnikom Izetom Pervizom, scenarija za dugometražni igrani film „Dim duhana“, nagrađenog 2004. godine od Fondacije za kinematografiju FBiH, koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala

2003. godine radio je na produkciji BBC serijala „Days that shook the world – Sarajevo assassination“, snimanog u Sarajevu.

Godine 2013. objavljena mu je zbirka poezije „U svijetu bučnih ljudi“ u izdanju TKD Šahinpašić kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu „Poezija“ i časopisu „Novi Izraz“, te portalima, časopisima i  magazinima www.xxzmagazin.com, radiogornjigrad.wordpress.com,  www.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i  www.tacno.net.

Druga zbirka poezije „Čekičanje vremenja – o trenutku“ objavljena je 2016. godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva. Ova zbirka je 2017. godine bila u užem izboru za najbolju zbirku poezije na konkursu Ratkovićevih večeri poezije.

Treća zbirka poezije MIOSTRAH objavljena je u aprilu 2018.

Ko-autor je, sa Anom Isaković iz Beograda, pozorišne drame „Da li bi htela da se još ponekad nađemo – igrokaz o silovanju“ koja je trenutno u predprodukcijskoj fazi. Ova drama je bila jedan od pet najboljih dramskih tekstova na regionalnom konkursu HEARTEFAKT-a za 2017. godinu.

Piše poeziju, kratke priče, scenarije za kratke i dugometražne filmove, pozorišne drame. Trenutno radi na jednom kratkom filmu kao reditelj i scenarista, te jednom dokumentarnom filmu kao autor filma.

Jedan je od osnivača i predsjednik Centra za kulturu, umjetnost i društvo SAMOUPRAVA iz Sarajeva, koji predstavlja svojevrsnu platformu autora za autore iz oblasti kulture, umjetnosti i društvenih istraživanja. Između ostalog Centar se bavi izdavačkom djelatnošću. Do sada su objavljena četiri naslova proze, poezije i teorije književnosti, a u pripremi je još nekoliko naslova.

Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...