Mirëdita, dobar dan: Koncert ansambla „Zánat“

31.05.2018. | 19:30

Ansambal “Zánat” (Vile), je formiran krajem 2017., godine od strane pet profesorki muzike i solo pevanja, profesionalnih članica hora “Filharmonije Kosova.” Ime ansambla “Zánat” u prevodu je “Vile” ,na albanskom ovaj termin potiče iz davne prošlosti i albanske mitologije o “Kultu vila”, ukorenjenom u albanskoj tradiciji još od ilirskog perioda. Poznati nemački naučnik M. Lamberiz pisao je: “Zána (Vila) je muza albanskih planina”! Drugi profesor, R. Jokli, upoređuje albanske vile sa rimskom Dianom, a poznati albanolog Ećerem Čabej, kaže da je Zana (Vila) zapravo ilirska boginja šume i izvora, te da je u rimskoj interpretaciji dobila ime Diana. A.F. Nopše nazivao je Vile “dušama koje pevaju”! Vila se takođe upoređuje i sa grčkom boginjom Artemidom.

Simbolika i višeznačnost imena ansambla “Zánat” (VILE) ujedno opisuju misiju i ciljeve pomenute grupe, ali i njene članove i osnivače.
“Zána-t” (VILE) žele da publici predstave stare i autohtone albanske pesme koje potiču iz različitih krajeva– bilo da su u pitanju dela i pesme iz Prištine, Prizrena ili Đakovice – ili su “Iso-polifonske” (poseban vrsta pevanja u albanskoj muzici kad strofu pevača ponavlja cela grupa) sa juga Albanije – koje su i zvanično priznate od strane UNESKa, kao “remek delo, usmenog i nematerijalnog nasleđe čovečanstva”!
Ansambl “Zánat” teži da da udahne život delovima starije albanske muzičke tradicije i zaboravljenim remek dela – odbačenim usled jakih talasa kiča i šunda –međutim, ništa manje nisu posvećeni i stvaranju potpuno novih pesama.
Nastup Ansambla “Zánat” (VILE) u Beogradu ima za cilj da prikaže publici mali ali šaroliki buket sačinjen od albanske muzike i kulture –ali takođe i da pokaže da su umetnost i muzika savršene platforme namenjene približavanju naroda i zajednica, radi podsticanja uzajamnog poštovanje koje ujedno predstavljaju i mostove koji spajaju ljude.

O solistkinjama:
Solistkinje:Adelina Thaći-Meta, Albana Piperku, Arstina Kadiu-Kelmendi, Elida Kryeziu-Hoti, Diellza Sylejmani,
Pianisti/kinje: Artan Hasani i Pranvera Hoxha

Adelina Thaqi – Soprano (Priština):Master u“Solo pevanju” (Kanto) – u “Muzičkoj akademiji u Skoplju”. Ona je poznata i uspešna pevačica klasične muzike a afirmisala se i kao pop pevačica na muzičkoj sceni Kosova i Albanije; dobitnica je mnogih glavnih nagrada albanskih festivala. Takođe ima dvadesetgodišnje iskustvo kao pedagoškinja i profesorka pevanja.
Albana Piperku – Alt (Priština): Diplomirala je muziku, na Akademiji umetnosti u Prištini, i već dve decenije radi kao pedagoškinja i profesorka klavira.
Arstina Kadiu – Mezzo-soprano (Priština):Diplomirala je muziku na Akademiji umetnosti u Prištini. Ona je pedagoškinja sa dužim muzičkim iskustvom a uz to je i članica Filharmonije Kosova.
Diellza Sylejmani – Mezzo-soprano (Priština):Master u solo pevanju (Kanto) – diplomirala na Umetničkoj akademiji u Skoplju. D.Sylejmani je visoka zvaničnica sekretarijata za kulturu, i solistkinja Kosovske filharmonije.
Elida Kryeziu – Soprano (Priština):Masteru solo pevanju (Kanto),i diplomirala na Akademiji umetnosti u Tirani. Takođe je članica i solistkinja Kosovske filarmonije.

Četvrtak, 31. maj od 19:30
Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)
Ulaz na koncert je besplatan.

—-

Koncert se organizuje u okviru festivala „Mirëdita, dobar dan“. Ovaj festival održava se svakog juna u Beogradu sa idejom predstavljanja aktuelne kulturne scene Prištine u Beogradu. Cilj festivala je da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciciji odnosa između Beograda i Prištine.

Detalje o programu festivala pronađite na sledećem linku: https://mireditadobardan.com/program-2018/

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...