Otvaranje festivala „Mirëdita, dobar dan!“ 2018.

30.05.2018. | 19:30

Pozivamo vas na otvaranje 5. po redu „Mirëdita, dobar dan!” festivala, 30. maja od 19:30 u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Festival “Mirëdita, dobar dan!“ zvanično će biti otvoren projekcijom filma “Martesa” (“Brak”), rediteljke Blerta Zeqiri, filma koji je na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji osvojio nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija.

Ovaj festival održava se svakog juna u Beogradu sa idejom predstavljanja savremene kulturne scene Prištine u Beogradu.

Na ovaranju festivala biće prikazana i Izložba koja predstavlja jednu od aktivnosti koje INC – mreža lokalnih radio stanica na Kosovu sprovodi u cilju promovisanja dijaloga između Prištine i Beograda. Mreža je takođe veoma posvećena promovisanju kulturne razmene, kao jednog od najboljih načina za uspostavlajnje veza među ljudima. Karikaturisti čiji su radovi deo zajedničku izložbe karikaturista iz Prištine i Beograd su: Murat Ahmeti i Mentor Llapashtica iz Prištine i Predrag Koraksić Corax iz Beograda.

Cilj festivala “Mirëdita, dobar dan!“ je da se inicira kontinuirana razmena umetničkih ideja i da se stvori tradicija saradnje i okupljanja u jedinstvenom kulturnom prostoru, kako bi se doprinelo trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Ovim festivalom nastojimo da promenimo pogled na odnose Srbije i Kosova predstavljajući umetnost sa Kosova u Beogradu i uspostavljanjem veza kroz kulturnu razmenu kako bi se produbilo razumevanje između dva društva.

Festival spaja umetnost, kulturu, zagovaranje i javnu raspravu na jednom mestu čime podstiče regionalnu saradnju i doprinosi izgradnji održivog mira, što ga izdvaja i čini jedinstvenim.
Okupljajući na jednom mestu umetnike/umetnice, aktiviste/aktivistkinje za ljudska prava, kao i političare/političarke sa Kosova i iz Srbije, festival podstiče saradnju i daje doprinos procesu izgradnje mira.

Festival zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...