Tribina: Kultura – čelična metla nacije

16.05.2018. | 19:00

U sredu 16. maja 2018. godine, s početkom u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u organizaciji Građanske akcije Pančevo (GAP) i Peščanika, a uz podršku beogradskog forumZFD-a, održaće se tribina pod nazivom „Kultura – čelična metla nacije”.

Reditelj Oliver Frljić, novinar Viktor Ivančić i pisac Saša Ilić odgovaraće na pitanja kao što su – šta je zajedničko vladajućim kulturnim politikama u Srbiji i Hrvatskoj? Koje mere su najefikasnije u disciplinovanju u kulturi, medijima i uopšte javnom prostoru?

Da li je krajnji cilj instaliranje nacionalističke ideologije, ili je to pre svega maska koja treba da prikrije zloupotrebu državnih institucija za uspostavljanje neprikosnovene vlasti, eliminisanje političkih protivnika, ali i namirivanje potreba partijskih vojnika?

Slične kulturne politike su prevladale u većem delu centralne Evrope. Koje su specifičnosti “naših prostora”, u smislu izbegavanja suočavanja sa prošlošću? Koliki je značaj kulture u transformaciji postkomunističkih država u mafijaške države?

Razgovor moderira Svetlana Lukić.


Poslušajte audio tribine ovde:

I pogledajte video ovde:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...