Ukucajte na guglu „ubio ženu“. Predstava Crvena: Samoubistvo nacije

22.05.2018. | 20:00

Gavril Stefanović Venclović bio je jedan on vodećih ličnosti 18. veka u Srbiji. Bio je preteča Dositeja i Vuka, a najavio je prosvetiteljstvo. Čovek, čiji datum rođenja i smrti se ne zna tačno, može se pohvaliti širokim i raznolikim opusom. Taj isti gospodin je sredinom 18. veka pisao o neravnopravnosti žena u društvu, dvostrukim kriterijumima za žene i muškarce, odnosu muškarca prema ženi… Venclović je stvarao i kritikovao svoje društvo u 18. veku.  U 18. veku.
Čime mi možemo, po tom pitanju, da se pohvalimo u 21. veku? Ukucajte na guglu „ubio ženu“. Da li vidite koliko članaka postoji na tu temu? Da li vidite koliko je to često danas? Krenuo po hleb, pa ubio ženu. Otišao na kafu, ubio ženu. Gledao fudbal, pa ubio ženu. Ubio ženu. Ženu. Ako dovoljno puta ponovite neku reč ona izgubi svoj smisao. Da li se to desilo? A ta žena je jedno ljudsko biće. Jedno ljudsko biće se toliko često pojavljivalo u medijima da je izgubilo smisao jer je previše puta pomenuto. Da li želimo da živimo u takvom društvu?
Kakva je naša budućnost ako smo „oguglali“ na naslove „UBIO ŽENU“? Kakva je budućnost naše dece? Naših ćerki? Naših unuka? I njihovih ćerki i unuka? Da li želimo da uradimo nešto po tom pitanju? Naša ljudska i moralna je odgovornost i naš je poziv da se odazovemo tom krvavom pozivu u pomoć. Jer žena nije kriva i ona ne može biti kriva.
Reflektor teatar Vas poziva, da budete deo njihove borbe, njihovog pozorišnog krika.

Više informacija na reflektorteatar.rs , rezervacije karata na broj telefona 0603008886

Stop nasilju nad ženama!

 

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...