Gradove smo vam podigli – Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma

13.06.2018. | 19:00

„Gradove smo vam podigli“ – Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma
Izložba je završni događaj projekta “Pertej/Beyond/Preko 20 godina”

Paviljon Cvijeta Zuzorić, Kalemegdan
Otvaranje izložbe: sreda, 13. jun 2018. u 19h
Izložba će biti otvorena do 02. jula 2018.

Vođenje kroz izložbu je u četvrtak 14. juna u 12 časova.

Kada je sredinom šezdesetih godina, govoreći o položaju radnika, tadašnji predsednik Saveza sindikata Jugoslavije izjavio da „ako radnicima nije dobro, neka štrajkuju!“, nije ni slutio da će uskoro to postati jugoslovenska realnost. Tokom osamdesetih štrajkovi su postali redovna pojava u gradovima širom zemlje. Od „Trepče“ do „TAM-a“, od „Labina“ do „Zmaja“ – radnici i radnice su štrajkovali zahtevajući bolje radne i životne uslove, a protiv mera štednje i neoliberalnog restrukturiranja Jugoslavije, koje je podržavalo i guralo pre svega političko i ekonomsko rukovodstvo.

Izložba „Gradove smo vam podigli“ govori upravo o tome. O kontradikcijama jugoslovenskog socijalizma koje su naročito bile izražene tokom osamdesetih godina prošlog veka i koje su vodile restauraciji kapitalističkog sistema. Međutim, pomenuti društveni procesi nisu se odvijali pravolinijski, ni bez otpora. Radilo se o kompleksnim klasnim logikama koje su se međusobno sudarale i sukobljavale, proizvodeći tako protivrečne političko-ekonomske pojave koje je nužno ponovo proučiti i sagledati.

Danas su sve države nastale nakon razbijanja Jugoslavije nacionalističko-kapitalističke, a neoliberalne „tranzicijske“ agende koje sprovode lokalni režimi pogoduju isključivo logici kapitala. Višedecenijski učinak procesa društvene transformacije najočigledniji je i najmerljiviji u sferi rada – potpuno uništavanje radničkih struktura i institucija demokratskog upravljanja ekonomijom, mase nezaposlenih ili slabo plaćenih radnica i radnika koje strepe za sopstvenu egzistenciju na periferiji globalnog kapitalističkog sistema. Od Vardara do Triglava veza i dalje postoji, ali ona je transformisana u putanju trgovine promašenim investicijama i jeftinom radnom snagom. U ovakvoj društveno-političkoj konstelaciji interese radničke klase malo ko zastupa. Stoga je nužno održavati perspektivu radništva vidljivom, sagledati iskustva i greške iz prošlosti i otvarati prostor za stvaranje drugačijeg društva.

U okviru izložbe „Gradove smo vam podigli“ vraćamo se na period socijalizma i njegovih protivrečnosti, a kroz niz istraživanja otvaramo pitanja koja su u kompleksnom međuodnosu: od ekonomije, politike, radničkog organizovanja do slobodnog vremena, medija, kulture i umetnosti.

Na izložbi učestvuju: Bojan Mrđenović (Zagreb), Boris Postnikov (Zagreb), Centar za savremenu umetnost (Podgorica), Crvena Association for Culture and Art (Sarajevo), Doplgenger (Beograd), Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Skoplje), grupa Borovo (Zagreb), Irena Pejić (Beograd), Iskra Krstic (Beograd), KURS (Beograd), Lidija K. Radojević i Ana Podvršič (Grac/Ljubljana), Majlinda Hoxha (Priština), Mario Reljanović (Beograd), Milica Lupsor (Zrenjanin), Kulturni centar PUNKT (Nikšić), Radnički video klub (Zrenjanin), Srđan Kovačević (Zagreb), Vigan Nimani (Priština).

Kustoski kolektiv: Vida Knezevic i Marko Miletić (Kontekst kolektiv)
Vizuelni identitet i arhitektura izložbe: Andreja Miric
Dizajn postavke i vizuelizacija istraživanja: Milos Miletic i Mirjana Radovanovic (KURS)
Produkcija Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Izložba se organizuje kao rezultat projekta „Pertej/Beyond/Preko 20 godina”, kojeg u 2017-2018 realizuje Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda u partnerstvu sa organizacijom Kosovo Glocal iz Prištine, i u saradnji sa kolektivom Mašina.
Menadžer projekta: Aleksandra Sekulić

Tim projekta: Borka Pavićević, Škeljzen Malići, Ana Ćosić, Slavica Vučetić, Ana Isaković, Ljubica Slavković, Majlinda Hodža, Luna Đorđević, Besa Luci, Ivica Đorđević, Kristina Mari, Adam Ranđelović, Vanja Banković, Dragan Škorić, Dejan Pantić, Danica Stojanović

Projekat su podržali:
Delegacija Evropske Unije – EU/IPA (Podrška civilnom društvu)
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Ambasada Švajcarske u Beogradu
Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS)

Programi Centra za kulturnu dekontaminaciju realizuju se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...