Mirëdita, dobar dan: Pozorišna predstava „Paramparčad“

01.06.2018. | 20:00

Pozorišna predstava „Paramparčad“ iz 2015. godine, prikazuje koliko je u kosovsko društvo duboko ukorenjena patrijarhalna paradigma, približavajući nam proces sećanja i transformacije bola. Trenutno je u toku četvrta godina igranja predstave pred kosovskom publikom, a u 2018. godini predstava će poprimiti i regionalnu notu zahvaljujući planiranim turnejama u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

„Paramparčad“ se zasniva na autentičnim istinitim pričama žena sa Kosova. Značajan detalj ove predstave je činjenica da pozornicu dele preživele žrtve porodičnog nasilja i profesionalne glumice.

Performans takođe ima kvalitativnu empirijsku osnovu – što znači da je istraživanje koje je obrađeno u predstavi zasnovano na stvarnim pričama žena koje su prikupljene iz ženskih sigurnih kuća širom Kosova. Predstava je svojevrsni izvođački eksperiment jer se kontinuirano gradi emocijama. Predstavljanjem različitih generacija žena umetnica, ovim performansom se prevazilazi generacijski raskorak koji je neretko vidljiv i u umetničkim radovima.

Scene porodičnog nasilja, strašne slike prisilnih brakova, abortusi u kombinaciji sa zdravstvenim problemima, silovanje lezbejskog para i stigmatizacija koja se odnosi na pitanje usvajanja, samo su neki od različitih oblika nasilja nad ženama u kosovskom društvu. U ovom komadu, na pozornici, glumice i preživele žrtve porodičnog nasilja nalaze unutrašnju snagu i solidarnost kako bi se suočile sa svojom realnošću i nastavile dalje.

Rediteljka: Zana Hoxha – Krasniqi
Dramaturškinja: Blerta Zeqiraj

Predstavu izvode: Melihate Kena, Anisa Ismajli, Donike Ahmeti, Kendresa Kajtazi, Daniela Markaj, Albina Kelmendi i Bashkime Sulejmani.

Petak, 1. jun od 20:00
Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)
Ulaz na predstavu je besplatan.

—-

Predstava se organizuje u okviru festivala „Mirëdita, dobar dan“. Ovaj festival održava se svakog juna u Beogradu sa idejom predstavljanja aktuelne kulturne scene Prištine u Beogradu. Cilj festivala je da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciciji odnosa između Beograda i Prištine.

Detalje o programu festivala pronađite na sledećem linku: https://mireditadobardan.com/program-2018/

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...