„Pertej“ dve decenije alternativne saradnje

28.06.2018. | 17:30

Kosovo Glocal i CZKD pozivaju vas na promociju knjige “Studija slučaja Pertej” u Prištini, u Kosovo Glocal, St. Rrustem Statvoci, nr.50-1.

Godine 1997., prije tačno dve decenije, u Beogradu je održana izložba Pertej (Preko) u izvođenju kosovskih umetnika. Sada se izdaje knjiga o prirodi i formi kulturne saradnje između nezavisnih kulturnih scena Kosova i Srbije u proteklih 20 godina.

Pod nazivom “Studija slučaja Pertej”, izložba prikazuje hronologiju glavnih političkih događaja koji utiču na obe zemlje, hronologiju kulture različitih primera saradnje ostvarene između nezavisnih kulturnih i umetničkih scena dveju zemalja, te isečke iz intervjua ključnih ličnosti.

Sada želimo da produbimo diskusiju, da upitamo da li su ove saradnje doprinele promeni opšteg diskursa u oba društva. Da li se tako nešto može tvrditi? Na koja se pitanja umetnici fokusiraju? Da li su kulturni događaji uspeli da prevaziđu diskusije o političkim odnosima između dveju država? Da li to uopšte treba da rade?

Kako bismo otvorili diskusiju na ovu temu, pozvali smo sledeće goste:

Škeljzen Malići (Shkelzen Maliqi), filozof, umetnički kritičar i kustos izložbe Pertej ‘97
Borka Pavićević, dramaturškinja, aktivistkinja za kulturu i direktorka CZKD
Aleksandar Pavlović, istraživač srpsko-albanskih odnosa i naučnik
Jeton Neziraj, dramski pisac i direktor Ćendra multimedija (Qendra Multimedia)
Ljura Ljimani (Lura Limani), glavna urednica platforme Priština insajt (Prishtina Insight)
Diskusiju će voditi naša glavna i odgovorna urednica Besa Luci i naša fotografkinja Majljinda Hodža (Majlinda Hoxha). Pridružite nam se u četvrtak, u 17.30č, u našoj bašti. Mi častimo pićem!

Obezbeđen prevod na engleski i albanski.

*Publikacija “Studija slučaja Pertej” je deo projekta “Pertej/Beyond/Preko 20 godina”, što je primer saradnje između Kosova 2.0 i Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). Publikacija je dobila podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), u projektnom okviru Delegacije EU — EU/IPA (Podrška civilnom društvu) i Ambasade Švajcarske u Beogradu. Diskusiju podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

Fotografije: Majlinda Hoxha / K2.0.

Više informacija na sajtu Kosovo 2.0

Tagovi:

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...