Studija slučaja Përtej 1997 – 2017 – predstavljanje knjige

19.06.2018. | 19:00

Knjiga „Studija slučaja Përtej“ povezuje dvadeset godina umetničke i kulturne saradnje, zajedničkih iskustava i prijateljstva. Umetnici sa Kosova i iz Srbije, kustosi, istoričari umetnosti, radnici u kulturi, u proteklih 20 godina, od 1997. do 2017. koji su razvili uzajamnu saradnju i razmenu, evocirali su svoja iskustva kroz intervjue i svedočanstva. Ovo je knjiga o jedinstvenom kontinuitetu – Përtej, Beyond, Preko – dva politički sukobljena društva, i namenjena je kao nasleđe za buduće generacije, da znaju i nose sa sobom. Ovaj gest, ova knjiga i diskusija su od izuzetnog značaja u ovim trenucima kada političari rade na dekonstrukciji svih dosadašnjih postignuća, kako bi izbrisali naše pamćenje i podstakli konflikte zbog svoje lične koristi. Knjiga „Studija slučaja Përtej“ je prozor ka razumevanju naše zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ovaj događaj će uključiti projekciju snimljenih intervjua sa učesnicima izložbe Përtej iz 1997. godine u Beogradu.

Učesnici: Škeljzen Malići, Borka Pavićević, Dejan Sretenović, Jeton Neziraj

Moderatorke: Luna Đorđević, Majlinda Hodža

„Studija slučaja Përtej“ je realizovana u sklopu projekta „Përtej/Beyond/Preko 20 godina“, u partnerstvu između CZKD i Kosovo Glocal iz Prištine 2017 – 2018. U oktobru 2017, u Beogradu je organizovan seminar „Studija slučaja Pertej“, i potom i studijsko putovanje u Prištinu, čime je ohrabreno dalje istraživanje i razmena arhiva i iskustava.

Projekat su prodržali:

EU delegacija – EU/IPA (Podrška za civilno društvo)

Projekat finansira Evropska Unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć. Sadržaj ovog štampanog materijala je isključiva odgovornost CZKD-a i ni pod kojim okolnostima se ne može smatrati da odražava stav Evropske unije.

Ministarstvo kulture i informisaja Republike Srbije.

Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Projekat podržava Ambasada Švajcarske u Republici Srbiji i u Crnoj Gori. Mišljenja ispoljena ovdepripadaju isključivo autorima i ne može se smatrati da odražavaju zvanični stav Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji i u Crnoj Gori.

Fond za otvoreno društvo Kosovo (KFOS)

Programi CZKD su realizovani uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...