Uloga sindikata: od ideala samoupravljanja do logike kapitala

28.06.2018. | 19:00

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Kontekst kolektiv vas pozivaju na razgovor sa diskusijom:

Učestvuju: Mario Reljanović (Univerzitet Union), Tamara Baković Jadžić(LSS, FRS, Mašina), Jugoslav Ristic (Predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca); Razgovor moderira: Irena Pejić (Mašina)

Za većinu radnika i radnica s prostora nekadašnje Jugoslavije radna prava predstavljaju samo misaonu imenicu. Niske i neredovne plate, problemi s regulisanjem staža, penzionog i zdravstvenog osiguranja, plaćenog odsustva i bolovanja, naknade za prevoz i topli obrok kao i neadekvatna sigurnost i zaštita na radu samo su neki od problema s kojima je suočena većina ljudi koji žive od svog rada. Sindikati kao organizacije stvorene da se izbore za bolje uslove rada, uspevaju da reše mali deo problema, ali i dalje nisu kadri za ozbiljniju političku mobilizaciju i borbu.

Osim toga, sindikalna organizovanost je na izuzetno niskom nivou. Pored restriktivnih zakona koji onemogućavaju veći uticaj sindikata, razloge za ovakvo stanje stvari možemo potražiti i u poziciji koju su sindikati zauzimali u periodu transformacije samoupravne privrede u kapitalističku. Kako se može pročitati u tekstu Maria Reljanovića „Položaj sindikata u SFRJ u drugoj polovini 1980-ih“, talas štrajkova kojim je krajem osamdesetih jugoslovensko radništvo izrazilo ogromno socijalno nezadovoljstvo nije ni približno bio adekvatno ispraćen niti podržan od strane sindikata. Time se sindikat značajno udaljio od svoje baze koja je na kraju služila samo kao politički ulog sindikalnom rukovodstvu u „pregovorima“ u kojima je ono stalo na stranu predstojećih reformi. Ni danas sindikati ne uspevaju da razviju sopstvene političke platforme kojima bi dali razloga za masovno poverenje obespravljenih radnica i radnika.

Razgovor se organizuje kao propratni program izložbe „Gradove smo vam podigli: Izložba o protivrečnostima jugoslovenskog socijalizma“ koja je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić otvorena do 02. jula.

Izložba se može pogledati svakog dana od 10h do 19h.

Podrška ciklusu

Slični članci

Loading...